Buitenschoolse Kinderopvang ‘t Berenhuisje uit Meulebeke bestaat 25 jaar

In 2017 kreeg Sabine een nieuwe opdracht bij het Vrijetijdspunt en nam Nico Landuyt haar taak over. © Luc
Redactie KW

‘t Berenhuisje viert op vrijdag 8 maart het zilveren jubileum met een groot feest voor alle kinderen en ouders. Sabine Desmet, die bijna een kwarteeuw actief was in de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang, blikt terug.

In een maatschappij waar beide ouders uit werken gaan, is kinderopvang noodzakelijk geworden. Gezinsopvang, groepsopvang, buitenschoolse kinderopvang en babysitdiensten schoten als paddenstoelen uit de grond en werden ondertussen onderworpen aan een strenge reglementering. Vroeger ontfermden de zusters in de kleuter- en lagere scholen zich over het jonge volkje voor en na de lesuren, maar in 1988 startte in Meulebeke de gemeentelijke kinderopvang. Enkele jaren later groeide het initiatief uit tot een gestructureerde gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang.

Gesubsidieerde contractuelen

De gemeentelijke kinderopvang in de prille ontstaansfase was een initiatief van toenmalig gemeentesecretaris Willy Maes, die vooral een gemeentelijke dienstverlening zag in de kinderopvang tijdens de vakantieperiode. De klusjesdienst, het latere PWA (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap), stond toen de mama’s van de KAV bij op het speelveld naast het jeugdheem De Miere.

“Alles verliep deels geïmproviseerd, deels georganiseerd maar het ontbrak nog aan een duidelijk kader”, aldus Sabine Desmet, die in 1992 in dienst trad bij de gemeente Meulebeke. “In 1993 werd het officieel startsein gegeven voor een gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang. Onze gemeente was toen, samen met Staden, pilootgemeente in dit initiatief dat door de overheid op de rails werd gezet. De gemeente vroeg gesubsidieerde contractuelen aan die slaagden in een specifieke opleiding ‘begeleider in de buitenschoolse kinderopvang’. Het ging vooral om langdurige werklozen die op die manier toch een boeiende job aangeboden kregen. De gemeente zorgde voor de dagelijkse praktische organisatie en voor de infrastructuur.”

Onze gemeente was samen met Staden pilootgemeente in dit initiatief dat door de overheid op de rails werd gezet

“Zo ben ik in 1993 als verantwoordelijke-coördinator in die functie getuimeld. Officieel zijn we met de buitenschoolse kinderopvang van start gegaan in de krokusvakantie op 22 februari 1993 zoals dat nog steeds gebeurt: voorschools, naschools en op vrije schooldagen, dit voor kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs voor alle onderwijsnetten en alle scholen van Meulebeke.”

“Als locatie kregen we dezelfde plaats toegewezen die al met de klusjesdienst in gebruik was: de ruimte achter de cafetaria in het oc Vondel. Als de cafetaria of de grote zaal niet bezet waren, konden we die ruimtes eveneens benutten. We voelden heel snel aan dat er een reële behoefte bestond aan een dergelijke kinderopvang. Het initiatief werd een waar succes.”

Boekentasbeertje

“Toen we drie jaar officieel aan het werk waren, werd het opvanglokaal opgefrist en kreeg onze BKO een naam en een logo. Heel passend bij de gemeente Meulebeke werd er geopteerd voor ‘t Berenhuisje en als logo kwam er een beertje met een dak boven zijn kop. In 1997 werd het ‘boekentasbeertje’ geïntroduceerd, het was een geplastificeerd beertje dat aan de boekentas werd gehangen zodat de klassenjuffen en/of de begeleiders onmiddellijk wisten of de kinderen al dan niet naar ‘t Berenhuisje moesten na de schooluren. Vanaf 2000 namen we dan ook deel aan de IBO-dag (Initiatief Buitenschoolse Opvang, red.) en later aan de IBO-week. Het doel van dat initiatief was de buitenschoolse kinderopvang bekendheid te geven en ook de ouders te danken voor het vertrouwen in onze opvang.”

Nieuwe locatie

“Ondertussen barstte onze kinderopvang uit zijn voegen en moesten we dringend op zoek naar een nieuwe locatie. Die kwam er, één hoog in de Vondeltoren. De werken werden in het najaar 2000 aangevat. Onze personeelsleden kregen medezeggenschap over de inrichting van het nieuwe lokaal. Op 18 april 2001 volgde de officiële opening. De ruimte was kindvriendelijk en aangepast aan de speelbehoeften van kleuters en kinderen. We beschikten over een binnen- en buitenruimte. Er kwamen diverse speelhoeken met plaats voor een polyvalent en een motorisch gedeelte, een stille ruimte en een keuken. Er was ook een bureau en natuurlijk ook het sanitair voor zowel de kinderen als het personeel.”

Burgemeester Vanpoucke stelde toen: “De kinderopvang is meer dan bewaking en zorgt enerzijds vooral voor begeleiding van het kind met aandacht voor de pedagogische en relationele aspecten. Anderzijds laat het toe dat gezin en arbeid, vrije tijd en sociale inzet harmonieuzer gecombineerd kunnen worden.”

Uitbreiding

“Er volgde een erkenning door Kind en Gezin en de capaciteit werd verhoogd tot 68 kinderen”, vervolgt Sabine. “De ouders kregen een fiscaal aftrekbaar attest voor kinderen tot 3 jaar, later werd dat opgetrokken tot 12 jaar. In 2003 maakten 746 kinderen gebruik van deze dienstverlening en hadden we negen begeleidsters in dienst. Door het toenemend succes van onze dienstverlening kregen we in 2014 een uitbreiding naar een lokaal van de nieuwbouw van de muziekschool. Dat wordt nu gebruikt voor leerlingen van de vierde tot en met de zesde klas. Ondertussen nam ook de administratie en de reglementering een steeds grotere plaats in. Zo werd het kwaliteitshandboek in het leven geroepen, het Lokaal Overleg Kinderopvang opgericht en toegangscontrole geïnstalleerd.”

Het zilveren jubileum wordt op vrijdag 8 maart gevierd in oc Vondel Meulebeke, Karel van Manderstaat 26, met onder meer clown Rocky’s Carnavalshow om 16 uur, een speech door de burgemeester en een receptie.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier