Brugse skaters krijgen na jaren aandringen eerste indoorskatepark in Sint-Michiels

© foto WK
Redactie KW

Brugge wil tegen het einde van het jaar een indoor skatepark met een kleine cafetaria openen in de industriezone Vogelzang in Sint-Michiels. De Brugse skaters krijgen hiermee eindelijk hun vaste stek voor de wintermaanden. “De skatescene was hiervoor zelf al tien jaar vragende partij”, klinkt het.

De locatie, een leegstaand magazijn in de Grasdreef waar vroeger autogarage Trides Motors gevestigd was, leent zich volgens het stadsbestuur perfect voor de bestemming als skatepark. “De oppervlakte – 720 vierkante meter – maar ook de hoge binnenruimte is een troef”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon.

Levendige skatescene

Jeugdschepen Mathijs Goderis is blij dat de skaters eindelijk een vaste binnenlocatie krijgen in Brugge. “Onze stad heeft een levendige skatescene, en de vraag voor een indoor skatepark gaat al jaren mee. De echte diehards skaten immers ook de hele winter graag door. Dit moet echt hún stek worden, zowel voor de jonge beginnende skaters als voor de wat oudere skaters die meer uitdaging zoeken”, zegt hij.

Brugge telt al drie outdoor skateparken; in het Tempelhof, aan Het Entrepot en op de site van Daverlo. “Die trekken ook skaters aan van buiten onze stad. Door de ligging, dichtbij het station en de hogescholen, denken we dat dit met dit indoorpark ook het geval zal zijn”, klinkt het.

De locatie is gelegen in de industriezone Vogelzang. Er zal dus eerst nog een functiewijziging moeten aangevraagd worden. “Ook het openbaar onderzoek moet nog van start gaan. Maar een leegstaand pand zoals dit is voor een dergelijke functie eigenlijk ideaal. De beschikbare ruimte in Brugge is immers schaars”, zegt schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem.

De stad sloot voor het pand een huurovereenkomst af van 6 jaar, met de optie tot verlenging. “De huurprijs bedraagt 2.900 euro per maand. De onderhandelingen zijn al achter de rug”, aldus nog Van Volcem. Zowel voor de uitbouw als voor de uitbating van het skatepark wordt nu een aanbestedingsdossier uitgeschreven. “Voor de specifieke invulling en de inrichting zullen we een beroep doen op de lokale skaters en Brugse kunstenaars. Daarnaast moeten er ook nog een aantal noodzakelijke werkzaamheden gebeuren. Als die allemaal uitgevoerd zijn, kunnen we het skatepark hopelijk eind dit jaar, of ten laatste in het voorjaar van 2020 openen“, zegt Mathijs Goderis.

Houten skatepark

Fré Dumazy skate zelf al 20 jaar en kent de noden dus als geen ander. “We denken aan een houten skatepark zodat er om de zoveel tijd eens nieuw modules kunnen komen. Maar het moet vooral voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt hij. Ook voor de uitbating zijn er volgens hem heel wat mogelijkheden. “Voorbeelden genoeg in andere steden. Zo zijn er skateparken waar de skaters zelf een vzw’tje oprichtten voor de uitbating, er zijn er met een skateshop bij… Het moet ook mogelijk worden om hier premières van skatefilms te houden”, klinkt het. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier