Brugse leerlingen met autisme worden buurtvrijwilliger

Redactie KW

BuSO De Passer, een secundaire school voor leerlingen met autisme uit Sint-Michiels, zet een uniek buurtproject op poten waarbij de leerlingen zich inzetten als vrijwilligers. Het project werd ‘pASSage’ gedoopt – de hoofdletters staan voor Autisme Spectrum Stoornis. Stad Brugge zet er mee de schouders onder.

Celine Vlietinck, coördinator van het buurtproject en zelf ook leerkracht in de derde graad van De Passer, vertelt hoe het project is ontstaan. “We waren met collega’s aan het brainstormen over de leerdoelstellingen voor de derde graad, met onder meer het nieuwe vak ‘actief burgerschap’ voor de leerlingen van het GO! De bedoeling daarvan is om hen uit hun coconnetje te halen en actief te laten deelnemen aan de maatschappij.”

Samen met haar collega’s kwam Celine zo op het idee om de leerlingen in te zetten als vrijwilligers: het gras afrijden of de auto wassen bij een buurvrouw in de straat, voorlezen in een basisschool uit de buurt… Niet evident voor leerlingen met autisme, al wil Celine ook meteen het grootste vooroordeel ontkrachten. “Ze zijn echt wel empathisch hoor, en ze hebben bovendien een engelengeduld. Alleen is het voor hen wel een drempel om de schoolmuren te verlaten, en daar moet dit project hen dus bij helpen. Als onze leerlingen na dit schooljaar de wijde wereld intrekken, hebben ze er dan al eens van geproefd.”

Stad Brugge springt, in het kader van flankerend onderwijs en het actieplan ‘vierkant tegen eenzaamheid’, mee op de kar van het pilootproject. “Dit wordt geen evident project, maar het lijkt me alleszins wel zeer waardevol. Naar mijn weten is het ook de eerste keer dat een dergelijk initiatief wordt genomen, en dan nog in het buitengewoon onderwijs”, zegt de Brugse schepen van Onderwijs Pablo Annys.

Meteen kandidaten

Chris Demuynck kwam vrijdagavond eens luisteren in naam van het woonzorgcentrum Sint-Jozef. “De leerlingen van De Passer zouden misschien eens met onze bewoners kunnen gaan wandelen, boodschappen voor ze doen, of gewoon langskomen voor een babbeltje”, zegt ze. Ook van de Parkinson Liga waren vertegenwoordigers aanwezig. “Om activiteiten en uitstapjes te begeleiden zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers. Die zijn moeilijk te vinden doordat Parkinson eigenlijk vrij weinig onder de aandacht komt”, zegt Lut Moereels.

Volgens Celine Vlietinck van De Passer is het een project waar iedereen bij wint. “We waren al een warme school en worden hiermee ook een brede, verbindende school. Hopelijk kan dit uitgroeien tot iets moois.”

Geïnteresseerden uit de buurt kunnen zich aanmelden via passage@de-passer.be of op het telefoonnummer 0477 80 38 59, en het project is ook terug te vinden op Facebook en Instagram.

(WK – foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier