Bredense scholen koesteren bouwplannen

Schepen Kristof Vermeire bij het braakliggend stuk grond waarop het nieuw schoolgebouw komt. © MM
Redactie KW

De Europaschool en de Autonome Middenschool Bredene krijgen binnenkort nieuwe infrastructuur. Het nieuws was al een tijdje bekend maar het gemeentebestuur leverde nu ook de nodige bouwvergunningen af. Beide scholen zullen op 1 september 2021 hun intrek nemen in een nieuw gebouw tussen de Europastraat en de Spuikom.

Zowel de Middenschool als de Europaschool kampten de voorbije jaren met infrastructuurproblemen. Zo lagen de energiekosten van de Europaschool, een verouderd gebouw uit de jaren vijftig zonder isolatie en met enkel glas, structureel veel te hoog. Ook de tijdelijke prefabgebouwen van de Middenschool voldoen niet meer. Nieuwe gebouwen drong zich op.

Dankzij “Scholen van Morgen” kreeg de overkoepelende scholengroep Stroom uitzicht op een nieuw onderkomen voor beide scholen. De scholen kregen dit jaar eindelijk groen licht voor een nieuw project. “Het gemeentebestuur werd zeer snel betrokken bij de uitwerking van dit project omdat ook rekening wordt gehouden met de inpasbaarheid in de omgeving, mobiliteit en verkeersveiligheid”, licht schepen voor ruimtelijke ordening Kristof Vermeire toe.

Gezamenlijke visie

De beide scholen hebben intussen een gemeenschappelijke visie op onderwijs uitgeschreven. “Onze beide teams willen de talenten van de individuele leerlingen ontdekken en deze verder ontwikkelen, volgens eigen tempo en kunnen. Om dit te realiseren moet je inzetten op differentiëren via onder andere co-teaching. Dat is een methodiek waarbij twee leerkrachten lesgeven aan een groep leerlingen.

Daarnaast willen beide scholen de kloof tussen het lager en secundair onderwijs verkleinen. Deze samenwerking is een eerste stap om dit doel te bereiken”, aldus Brenda Linskens, directeur van de Europaschool.

Innovatief

“De directies van zowel de Europaschool als de Middenschool kregen heel wat inspraak bij het ontwerp van de nieuwe school. Hun pedagogische visie zal bijgevolg duidelijk terug te vinden zijn in het hele gebouw. Zo zijn de lokalen ontworpen voor multifunctioneel gebruik en de nieuwste didactische werkvormen. De ruimtes zijn ook zo ingetekend om optimaal co-teaching te kunnen organiseren.

De leeftijd van de leerlingen zal zich vertalen in het gebouw. De allerjongsten zullen op het gelijkvloers school lopen en naarmate ze ouder worden, klimmen in verdiepingen. Uiteraard zal dit schitterende nieuwe gebouw voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen en ecologische voorschriften”, aldus Chris Vandecasteele, algemeen directeur van de scholengroep Stroom.

Nog bouwplannen

“Bredene is in tegenstelling tot de andere kustgemeenten een gemeente met een relatief jonge bevolking”, gaat schepen Vermeire verder. “Dit is het gevolg van de inwijking van vooral jonge gezinnen. Dat uit zich dan weer in de groeiende schoolpopulatie en bijgevolg ook in de bouwplannen van de diverse scholen. Zo leverden wij recent ook bouwvergunningen af voor de verbouwing en uitbreiding van de Vrije Basisschool Duinen en Vrije Basisschool Dorp. Deze werken zouden de volgende weken moeten worden opgestart.” Ook doen geruchten de ronde dat ook de vestiging Centrumplein van basisschool De zandlopertjes uitbreidingsplannen koestert. Hoe concreet die zijn, is niet duidelijk.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier