Brecht Amerlynck is nieuwe voorzitter van de jeugdraad in Ingelmunster

Brecht Amerlynckx, de nieuwe voorzitter van de jeugdraad, in - waar kan het ook anders - de nieuwe scoutslokalen. (foto FODI)
Redactie KW

Sinds oktober 2018 is Brecht Amerlynck de nieuwe voorzitter van de plaatselijke jeugdraad. Brecht kan rekenen op drie bestuursleden, die allemaal al meerdere jaren actief zijn of waren binnen een jeugdbeweging.

Brecht (24) woont in de Lammekensknokstraat. Hij groeide op in de Kortrijkstraat en woonde ook een tijdje bij zijn moeder in Pittem. Z’n beide ouders waren Chiroleiders. Zijn zus was lid van Chiro Mandelburcht. De band met Ingelmunster liet Brecht echter nooit los. Hij was zeven jaar toen hij zich aansloot bij de scouts. Momenteel is hij er nog altijd nauw mee verbonden, hoewel hij geen hoofdleider meer is. “Ik ben nu oud-lid, de oude zage. De band met de scouts moet ik volledig loslaten, misschien eind dit werkjaar al”, zegt de commercieel bediende bij bouwfirma Verhelst uit Kuurne. “We beleven een fantastisch jaar met de scouts. Ik vind dat ik moet stoppen op een hoogtepunt en niet als er frustraties zijn of omdat ze mij beu zijn.”

Veel ervaring

Vorig jaar dacht Brecht al na over zijn toekomst na de scouts. “Ik ben nog wel besteller in Jeugdhuis Kontrabas maar misschien val ik wel in een zwart gat? Ik kende al de jeugdraad waarin ik ooit actief was voor de scouts. Ik zag het wel zitten om mij daarvoor te engageren. De plaatselijke jeugdraad draait heel goed. Het is tof om de volledige bende van de jeugdverenigingen samen te zien. We zitten met een bestuursploeg die dicht bij de jeugdverenigingen staat”, meent Brecht. “Ik deed vele jaren ervaring op binnen de scouts, Ruth De Smet is nog altijd actief bij Chiro Jefri, Brecht Defreyne kent het klappen van de zweep bij Chiro Mandelburcht en Elise deed acht jaar speelpleinwerking.”

“Dat is veel ervaring binnen één bestuursploeg. Het is plezant om dat te kunnen delen met jongeren van jeugdverenigingen, die misschien met vragen zitten en op zoek zijn”, stipt Brecht aan, die samen met de andere kernleden al twee keer samenzat om de nieuwe werking te bespreken.

Klankbord

Wat gaat de jeugdraad in één werkjaar doen? “We hebben Brielstroate, om de twee jaar de Brigandsstoet, wat kleinere activiteiten en verder iedere maand vergaderen, met uitzondering van de eindejaarsperiode”, weet Brecht, die vindt dat de werking van de plaatselijke jeugdraad meevalt omdat er geen grote problemen zijn. Meerdere jaren na elkaar werd het probleem van jeugdlokalen in de kijker geplaatst, maar die zijn sinds vorig jaar van de baan wegens de bouw en opening van nieuwe jeugdlokalen. “Toen ik voor de scouts in de jeugdraad zat, werd er gehamerd op de muziekvergunningen die te laat toekwamen. Nu is dat veel verbeterd. Dat komt omdat er een goede communicatie is van beide zijden en omdat we elkaar respecteren.”

Brecht is dus voorzitter geworden van een jeugdraad zonder problemen. “Inderdaad”, lacht hij. “Zoals het nu verloopt, gaan we drie fantastische jaren tegemoet, waarin we de jeugdraad enkel nog meer kunnen uitbouwen. We kunnen de werking van de vorige bestuursploeg verder zetten. We zullen wel eigen accenten leggen, maar dat zal pas na een tijdje zijn.”

“Momenteel is er al een comité om het feestweekend van de jeugd in september voor te bereiden. Normaal wordt terug Brielstroate gehouden. Zal de Brigandsstoet er ook terug zijn? Dat kan, dat zien we nog. Als jeugdraad willen we luisteren naar jongere leiding die iets wil organiseren. We willen een steunpunt zijn, hen uitleg geven over verzekeringen, over veiligheid… We willen dus een klankbord zijn en hen bijstaan met raad en daad”, besluit Brecht. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier