Bouwwerken op De Warande in Kortrijk starten nog in 2018

Een simulatie van het nieuwe verblijfscentrum dat gebouwd zal worden. De grote barbecue die door het dak gaat op de tekening wordt vervangen door een eik. © GF
Redactie KW

Het begon in 2009 met een masterplan voor speeldomein De Warande. De voorbije jaren werd er al gewerkt aan meer groen, een nieuwe inkom met een gemeenschappelijke parking met de buren van De Waak/De Branding en een fietsverbinding met het stadscentrum. Nu zijn de gebouwen aan de beurt.

“We gingen van bij het begin uit van een gebouw dat ten dienste staat van de speelomgeving buiten”, stelt Koen Cappon van Buro Architec uit Wevelgem, dat het ontwerp maakte in samenspraak met verschillende partners en werkgroepen. “Met de nieuwe gebouwen willen we nog meer inzetten op het gebruik van de Warande tijdens midweken. Nu is er quasi een volledige bezetting in de weekends en tijdens schoolvakanties, maar de midweken zitten niet vol”, aldus schepen van Jeugd en voorzitter van De Warande vzw Bert Herrewyn. “De gebouwen zijn ook verouderd. Sinds de jaren vijftig werd er voortdurend bijgebouwd in De Warande. We plannen om hetzelfde bouwvolume te behouden.”

Er werd gekozen om niet te bouwen op het speelterrein, maar het speelterrein met gebouwen te omzoomen. “We zochten in de bosrand, maar probeerden zo weinig mogelijk bomen te laten sneuvelen.”

Eik door het gebouw

In een eerste fase wordt er een langwerpig verblijfscentrum gebouwd in een nieuwe as vanaf de parking rond het speelterrein, op de noordelijke vleugel dus. “Deze investering zal 2.844.000 euro kosten, waarvan de Warande 350.000 euro op zich neemt“, vertelt schepen van Gebouwen

Arne Vandendriessche. Deze bouwwerken zullen nog eind dit jaar starten. “De aanbestedingen hiervoor zijn net afgelopen”, stelt projectleidster Saskia Bonte. “We hopen na de goedkeuringen en de administratieve afhandeling na de herfstvakantie te kunnen starten.” Men voorziet dat deze werken een jaar in beslag zullen nemen.

We zien v.l.n.r. projectleidster Saskia Bonte, coördinator De Warande vzw Henk Vandeginste, schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche en schepen van Jeugd en voorzitter van De Warande vzw Bert Herrewyn aan de eik die in het nieuwe gebouw zal geïntegreerd worden.
We zien v.l.n.r. projectleidster Saskia Bonte, coördinator De Warande vzw Henk Vandeginste, schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche en schepen van Jeugd en voorzitter van De Warande vzw Bert Herrewyn aan de eik die in het nieuwe gebouw zal geïntegreerd worden.© EDB

Het te verwarmen volume zal beperkt blijven door te zorgen voor een beschutte speelruimte en enkele te verwarmen binnenruimtes. Door geen gangen te maken, wordt zowel in budget als in ruimte bespaard. Er werd gekozen om duurzaam te werk te gaan. Eén waardevolle eik uit het bos zal behouden blijven en die zal geïntegreerd worden in het gebouw en uit de beschutte speelruimte rijzen.

Bijna 50.000 bezoekers in 2017

In een volgende fase zal het huidige langwerpig gebouw met polyvalente ruimtes afgebroken worden en komt er een nieuw gebouw, ook met polyvalente ruimtes. Hiervoor zijn nog geen budgetten gekend. “Tijdens deze werken, waarvoor we ook schatten dat ze een jaar zullen duren, kunnen de ruimtes in het nieuwe verblijfsgebouw als polyvalente ruimtes gebruikt worden, zodat de werking van De Warande niet in het gedrang komt“, aldus Henk Vandeginste, coördinator van De Warande vzw. “In 2017 tekenden we hier 48.647 bezoekers op, onder wie 14.862 overnachters, 11.742 kinderen in de speelpleinwerking, zo’n 12.000 ééndagsgebruikers en zo’n 10.000 mensen die De Warande eens bezoeken of er komen wandelen of spelen.”

Buurt krijgt plannen te zien

Eens alle nieuwe gebouwen af zijn en het nieuwe noordelijke gedeelte weer omgebouwd is tot verblijfsgebouw, zullen de huidige overnachtingsgebouwen met de polyvalente ruimte afgebroken worden om er nog meer speelnatuur te creëren. De gebouwen die blijven staan, zijn het conciërgebouw dat centraal op het domein staat, de kapel en de atelierruimtes rechts aan de inkom voor voetgangers en fietsers aan de kant van de Heirweg. Woensdagavond worden de plannen toegelicht aan de buurt.

Een simulatie van het interieur met slaapnissen.
Een simulatie van het interieur met slaapnissen.© GF

Bouwwerken op De Warande in Kortrijk starten nog in 2018

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier