Bo en Pauline nemen voortouw in de Izegemse jeugdraad

Samen met Bo Vanbesien wordt Pauline Geldhof het nieuwe aanspreekpunt voor de Izegemse jeugd. (Foto CT) © (Foto CT)
Redactie KW

Met Pauline Geldhof (21) heeft de Jeugdraad een nieuwe voorzitster. Samen met Bo Vanbesien (21), die ondervoorzitster wordt, zal Pauline het nieuwe aanspreekpunt voor de Izegemse jeugd worden. Maak kennis met deze twee enthousiaste dames!

Pauline Geldhof woont in Izegem, maar is in de week in Leuven te vinden, waar ze psychologie studeert. Ook Bo, die rechten studeert, kunnen we in de week op datzelfde adres aantreffen. Naast hun studies vullen beide dames hun vrije tijd voornamelijk in met hun engagement in de oud-leidingsbond bij de KSA meisjes Izegem (vroeger VKSJ) en in de zomer vind je hen zeker terug op een Izegems speelplein, waar ze zich inzetten voor de speelpleinwerking.

Hartsvriendinnen Bo en Pauline kennen elkaar al hun hele leven. Ze doorliepen zowat hun hele leven hand in hand: van kleuterschool, over KSA meisjes, tot de middelbare school. En zelfs 21 jaar later brengen de twee dames ook hun studentenjaren nog samen door in Leuven. De Izegemse Jeugdraad heeft dus met andere woorden een ijzersterk duo aan het roer van het schip staan.

Nieuwe uitdaging

Ondanks hun vrij jonge leeftijd zijn Bo en Pauline geen beginnelingen meer als het op jeugdwerking aan komt. Zo kwamen de twee meisjes via de speelpleinwerking regelmatig in contact met de Izegemse jeugdwerking en de twee konden ook al heel wat ervaring opdoen als leidsters bij de KSA meisjes. Het is dan ook door hun engagement in de KSA dat ze in de jeugdraad gerold zijn.

“Binnen de KSA waren wij verantwoordelijk om de maandelijkse vergaderingen van de jeugdraad bij te wonen, maar het is pas sinds september 2017 dat we officieel deel uitmaken van de dagelijkse leiding. Na onze KSA-periode waren wij op zoek naar een nieuwe uitdaging waarmee we ons konden blijven inzetten voor de plaatselijke jeugd. Net op dat moment vroeg de voormalige voorzitster of we interesse hadden om de ploeg te versterken. Het was een kans die op het juiste moment in ons leven kwam,” aldus Pauline en Bo.

“We luisteren naar de bekommernissen van de jeugdbewegingen”

Het voorzitterschap kwam voor Pauline toch sneller dan verwacht.

“Wij zijn nog maar vrij recent bij de dagelijkse leidingsploeg betrokken, maar toch werd ik al ondervoorzitster van de jeugdraad. Doordat de vorige voorzitster de stap naar een job bij de jeugddienst heeft gezet, moest er een nieuwe voorzitter komen en aangezien ik al ondervoorzitster was, was het voorzitterschap wel een logische stap, al kwam die toch iets sneller dan verwacht,” zegt Pauline.

Aanspreekpunt

“De jeugdraad is een onafhankelijke adviesraad die de jeugd vertegenwoordigd in alles wat de jeugd in Izegem aanbelangt. Zo organiseren wij bijvoorbeeld heel wat evenementen, schrijven we adviezen voor de jeugddienst en houden we een maandelijks themagericht netwerkmoment voor de leiding van de verschillende jeugdbewegingen,” aldus Pauline. “Eigenlijk willen we als jeugdraad een toegankelijk aanspreekpunt voor de jeugd en jeugdbewegingen zijn. Op die manier vormen wij als het ware de brug tussen de stad en de jeugd. Wij vinden het dan ook heel erg belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij de Izegemse kinderen en jongeren staan,” vult ondervoorzitster Bo aan.

Zoals eerder al gezegd willen Bo en Pauline een toegankelijk aanspreekpunt vormen voor de lokale jeugd en jeugdbewegingen. “We merken dat jeugdbewegingen vaak gewoon niet weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen en het is dan de taak van de jeugdraad om een antwoord te bieden op die vragen. Daarom zijn we in het begin van het werkjaar langs geweest bij alle Izegemse jeugdbewegingen om te luisteren naar hun vragen en hun bekommernissen rond bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld inbraakpreventie. Wij kunnen dan heel concreet in hun noden voorzien door de juiste mensen, zoals politiemensen, hiervoor aan te spreken,” vertelt Bo.

De jeugd bevragen

Het nieuwbakken voorzitstersduo brandt van ambitie en enthousiasme. Aan toekomstplannen ontbreekt het hen dus zeker niet.

“In de nabije toekomst richten we ons vooral op onze debattle van 29 september. De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij en via de debattle willen we de Izegemse jeugd toch ook graag een stem geven. We willen namelijk met de jeugdraad de lokale jeugd gaan bevragen om zo hun dromen en wensen rond jeugdbeleid in kaart te brengen. Daarna gaan we in debat met alle Izegemse jongerenpartijen, en op basis daarvan zullen wij een advies opstellen voor het stadsbestuur dat in september zal verkozen worden,” leggen Bo en Pauline verder uit.

“Als aanspreekpunt zijn we een soort brug tussen de stad en de jeugd”

Ook op lange termijn hebben de dames al plannen met de jeugdraad. “Vandaag focussen we ons vooral op de georganiseerde jeugd zoals sportverenigingen en jeugdbewegingen, maar we willen dit en volgend jaar meer inspelen op de niet-georganiseerde jeugd. Daarnaast zullen we intern stevig moeten rekruteren om de vertrekkende leden uit de dagelijkse leidingsploeg voor volgend werkjaar op te vangen”, vertellen de twee dames.

Tot slot willen Bo en Pauline de jeugddienst, de leden van de jeugdraad en in het bijzonder voormalig voorzitster en goeie vriendin Eva Debruyne bedanken voor het vertrouwen en de goede samenwerking.

(CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier