Bloed, zweet en meer dan 1.800 uur vrijwilligerswerk maar Aalbeekse Chirolokalen zijn af

Tot op het laatste moment wordt er met man en macht gewerkt in de loods van de Chiro. We zien v.l.n.r. An Butaye, Frank Heyse, Lore Heyse, Frank Claerhout, Nick Anthone, Wannes Heyse, Niels Vanvooren, Wim Benoit, Peter Cosaert, Giovanni Debard, Annie Vermeulen en Rainier Van Amersvoort. © EDB
Redactie KW

De Aalbeekse Chirolokalen in de Luingnestraat worden zondag geopend. Een jaar lang werd er met man en macht in gewerkt. Een deel werd door de stad gefinancierd, maar de Chiro zorgde zelf voor een groot deel van de werken. In augustus telde men al 1.800 uren aan vrijwiligerswerk.

Vorig jaar werden binnenmuren van de loods van Vandecasteele waar de Chiro in gevestigd is uitgebroken. Een aannemer deed de ruwbouwwerken en zorgde voor een passerelle en trappen.

Sindsdien waren er elk weekend vrijwilligers aan de slag om het gebouw af te krijgen. Zij plaatsten isolatie, sanitair, elektriciteit, vloeren en werkten muren af. “We telden – nog niet alle uren van augustus meegerekend – al 1.800 uren aan vrijwilligerswerk“, aldus Frank Claerhout van de vzw Chiro LokAal die bouwheer is. “Zelfs toen we op kamp waren deze zomer, zijn hier vrijwilligers komen voortwerken.”

De stad zorgde voor de gebouwen voor een investeringstoelage van 250.000 euro voor de aanpassingswerken. Zelf investeert de vzw Chiro LokAal ook 25.000 euro voor het aanstellen van een architect, aannemers, een projectteam, aanbestedingen en werkuren. De stad ondersteunt in de huur bij Vandecasteele. Het huurcontract werd afgesloten door de Chiro.

Verhuisbeweging

De Chiro van Aalbeke heeft inmiddels al een hele verhuisbeweging achter de rug. We gingen even te rade bij Annie Vermeulen (52). Zij begon 40 jaar geleden bij de Tito’s. “Ik was toen 13 jaar en startte in de ‘kiekekoten’. De Chiro was toen net verhuisd van uit het rijhuis op de hoek van de Lijster- en de Kanariestraat. Ik denk dat ze nog mochten gebruik maken van de koer van de school in de Lauwsestraat en dat het rijhuis meer gebruikt werd voor de oudste groepen en de leidingskring. Ze moeten daar een jaar of drie gezeten hebben.” De voorloper van de Chiro was de Kroonwacht. De Kroonwacht werd Chiro en van 1945 tot 1975 vond alles plaats in de school.

“Zelfs toen we op kamp waren, kwamen vrijwilligers voortwerken”

De ‘kiekekoten’ waar Annie over sprak lagen in de Lauwestraat. “Het was bij de boerderij van de familie Coghe. In de Lijsterstraat was alles te klein geworden en boer Georges Coghe was de Chiro genegen. Hij zorgde dat de Chiro een erfpacht kreeg van 18 jaar in een stuk van de boerderij, dat verschillende ouders verbouwd hadden. Er was een groot grasplein en er was een beekje bij, dat velen zich nog zullen herinneren.” Na het verlopen van de erfpacht was boer Coghe al overleden en moest de Chiro op zoek naar een nieuwe locatie. “Het grasplein waar we speelden was bouwgrond en stond te koop. Ik denk dat we nog tot in 1997 in ‘de kiekekoten’ zijn mogen blijven tot alles verkocht was.”

De Chiro trok naar een hoekhuis in de Moeskroensesteenweg dat gekocht werd door een van de ouders. “De stad huurde dat huis. In 2001 mochten we naar de pastorie en later kregen we er ook de onderpastorie bij. Het was plezant dat we daar ook de parking van het gemeentehuis, die tijdens het weekend vrij was, bij hadden.”

De pastorie en later ook de onderpastorie werden uiteindelijk verkocht aan Eigen Haard is Goud Waard. De Chiro moest weer verhuizen en trok voorlopig naar de loods Vandecasteele in de Luingnestraat. “Er was een nieuwbouw in de Papeyedreef in de maak. Het was de bedoeling dan de loods te verlaten, maar het gebouw op Papeye dat klaar was in 2008 was niet groot genoeg. Het was bereikbaar voor de kinderen, maar kampmateriaal kon er niet gestockeerd worden want je kon niet tot dicht erbij rijden. De loods in de Luingnestraat werd dus nooit verlaten, en gelukkig werd er een overeenkomst voor – opnieuw – 18 jaar gesloten voor die loods, die nu helemaal verbouwd werd. Het wordt een prachtig gebouw. Het enige jammere is dat er geen groen en speelruimte rond is die we kunnen gebruiken. Om buiten te spelen moet er uitgeweken worden.”

Opening

Tijdens de heemfeesten van zondag 9 september worden de lokalen officieel geopend. Ze zijn voor 95 procent af. “We hopen eind oktober volledig klaar te zijn. Tot die tijd zal de werking nog in het gebouw op Papeye en in de oude brandweerkazerne doorgaan”, aldus Frank Claerhout. “We willen dat de keuring van het gebouw gebeurd is, eer we kinderen laten spelen in de loods.” Na de officiële opening wordt er samen gegeten met al wie hiervoor inschreef. ‘s Namiddags is er een wandeling langs de verschillende plaatsen waar de Chiro ooit gehuisvest was. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier