Bijna 1,5 miljoen euro voor energiebesparende werken in hogescholen

21/12/17 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:49

De Vlaamse Regering heeft 4 klimaatvriendelijke investeringsprojecten voor het hoger onderwijs in West-Vlaanderen goedgekeurd, voor een totaal van bijna 1,5 miljoen euro subsidie.

Bijna 1,5 miljoen euro voor energiebesparende werken in hogescholen

© Getty Images/iStockphoto

Zo kan de Hogeschool West-Vlaanderen met middelen uit het Vlaams Klimaatfonds extra investeren in energiebesparende maatregelen. Het is één van de 11 grote klimaatacties waartoe de onderwijssector zich engageert, zoals afgesproken op de Vlaamse Klimaat- en Energietop begin december 2016.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent vandaag bijna 12 miljoen euro aan middelen uit het Vlaams Klimaatfonds toe voor energiebesparende maatregelen in onderwijsinfrastructuur van het hoger onderwijs in Vlaanderen. 18 hogescholen en universiteiten kunnen samen 91 belangrijke renovatieprojecten realiseren. Het gaat om het isoleren van daken, muren en vloeren, om de plaatsing van nieuwe ramen, de installatie van een zonneboiler of een warmtepomp of de vervanging van verwarmingsketels. Door minder energie te verbruiken daalt de CO2-uitstoot.

Na deze tweede oproep werden er 107 energie-efficiëntieprojecten ingediend. 91 projecten werden door een onafhankelijke jury geselecteerd om gesubsidieerd te worden. Daarbij horen ook 4 projecten ingediend door de Hogeschool West-Vlaanderen. Concreet gaat het voor de 4 projecten telkens om het vervangen van glas, zodat het energieverbruik daalt. Na de eerste oproep kregen VIVES Zuid, de Hogeschool West-Vlaanderen en de KU Leuven campus Kortrijk subsidies.

Luipaardstraat in Kortrijk : ? 83 500,00

Rijselstraat in Sint-Michiels : ? 109 200,00

Graaf Karel De Goedelaan in Kortrijk : ? 242 750,00

Rijselstraat in Brugge : ? 1 003 800,00

"Ook het hoger onderwijs in West-Vlaanderen heeft een uitgebreid onderwijspatrimonium en dus een groot potentieel om energie te besparen" legt minister van Onderwijs Hilde Crevits uit. "Voor heel Vlaanderen keuren we vandaag opnieuw 91 energie-efficiëntieprojecten goed, voor een totale subsidie van bijna 12 miljoen euro. In West-Vlaanderen zijn dat 4 projecten van de Hogeschool West-Vlaanderen voor het vervangen van glas met een totaal subsidiebedrag van bijna 1,5 miljoen euro. Daarmee wordt de uitstoot van CO2 verminderd en draagt het hoger onderwijs bij tot een schoner klimaat."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!