Bednetter Matthias overhandigt Bednet Award aan zijn Sint-Jorisschool

Het Bednet-project geeft langdurig zieke kinderen de kans om de lessen van thuisuit mee te volgen en betrokken te blijven bij het klasgebeuren.
Redactie KW

De Sint-Jorisschool in Menen heeft maandagochtend de Bednet Award gekregen uit handen van de 16-jarige Matthias Vancoillie. Hij kwam vandaag voor de eerste keer dit schooljaar naar school, nadat hij de voorbije maanden thuis les volgde.

Matthias werd in 1998 geboren met een lever- en nierafwijking. In 2002 onderging hij een gecombineerde lever- en niertransplantatie, maar door veel complicaties en infecties zag hij zich genoodzaakt van thuis uit les te volgen, via Bednet. Die organisatie laat toe dat kinderen die niet naar school kunnen, alsnog lessen kunnen volgen via de computer en een webcam, en tevens in contact blijven met de leerkrachten en medeleerlingen.

Matthias was een van de eerste die aan het Bednet-project mocht deelnemen. Eind vorig jaar kreeg de moedige jongen opnieuw een nieuwe nier. Na zes maanden revalideren kon hij maandag eindelijk naar school. “Het gebeurt heel weinig dat een zestienjarige staat te popelen om op maandag naar school te gaan, maar bij Matthias was dat zeker het geval”, aldus Ann Van Roy van Bednet.

Meer dan 200 kinderen geholpen

Dankzij Bednet en thuisonderwijs kon Matthias de lessen feilloos aanvatten. “We hopen dat Matthias nu een tijdje naar school kan gaan zonder te veel infecties en complicaties zodat hij zijn jaar positief kan afsluiten. Het is hem in ieder geval gegund. We zijn enorm fier op hem. Het is en blijft ons vechtertje”, aldus mama Virginie.

Matthias bedankte zijn school met de Bednet Award. Dat is een nieuw initiatief van Bednet die op die manier scholen bedankt voor hun inzet en vertrouwen. Vorig jaar hielp Bednet 232 kinderen, waarvan 90 procent gewoon kunnen inpikken in de klas ondanks langdurige afwezigheid.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier