Balletschool Marie-Ellen danst sfeerbeelden van Oostende tijdens WOI

Redactie KW

Op zaterdagavond 5 mei voeren de 140 leerlingen van balletschool Marie-Ellen voor de twintigste keer een avondvullend balletprogramma op. In de Kursaal brengen ze in ‘Ma chère Yvonne’ een choreografie met sfeerbeelden van Oostende tijdens WOI.

Balletschool Marie-Ellen is doorheen de jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Meisjes en jongens die tijdens hun vrije tijd ballet willen volgen, zijn er welkom. “De lessen zijn van een hoog niveau en hoewel het om amateurs gaat, is de aanpak professioneel. Getalenteerde leerlingen worden bovendien gestimuleerd om verder te gaan in de balletwereld”, licht Marita Engels toe. Zij heeft de leiding bij alle klassieke lessen. Daarnaast zijn er immers ook nog jazzlessen en lessen demodans voor kids en jeugd. Sinds vorig jaar is er zelfs een klasje voor kinderen met een beperking. Vijf van deze kinderen dansen trouwens enthousiast mee tijdens de opvoering.

Kaartje

Marita Engels en haar man Wilfried Dedrie schreven zelf het verhaal. “Wij wonen nog in het huis van mijn grootouders. Yvonne en Georges zijn echt mijn oma en opa. We hebben op zolder effectief een kaartje gevonden dat begint met ‘Ma chère Yvonne’. Gecombineerd met wat geschiedkundig opzoekwerk hebben we daarrond zelf een verhaal geschreven. Een 140-tal dansers brengen hun choreografie. Elk danst één of meerdere stukken van het verhaal. Vanaf het tweede leerjaar komen ze ook allemaal terug in de finale. Alle kinderen komen dus zeker drie keer op het podium,” verzekert Marita.

De avond vangt aan met jongeren in 2018 die een zolder opruimen. Ze vinden souvenirs en post van 100 jaar oud. Zo duiken ze in het verleden. Oostende kreeg het tijdens de Eerste Wereldoorlog moeilijk en de bewoners stonden voor enkele jaren van armoede en honger. Midden in al dat tumult volgen we een jong koppel dat, oorlog of niet, hun liefdesverhaal begint te schrijven. Een liefdesverhaal dat twee oorlogen zou overleven en nog lang daarna zou mogen duren. Al de leerlingen van Balletschool Marie-Ellen vzw dansen mee: van de klas met kinderen met een beperking en de kleuters tot de volwassenen.

Alles zelfgemaakt

De oudste klassen zijn al van begin dit schooljaar bezig met oefenen, de kleuters en jongsten in januari. “Daarnaast zorgen we ook zelf voor het decor en de kostuums. Naast de klassieke tutu’s zijn er ook dansers die met heel moderne kostuums optreden. Alles is self-made, we krijgen daartoe de hulp van een team van mensen. In de paasvakantie zijn we gedurende een aantal dagen te gast geweest in de Sint-Lodewijksschool. Daar hebben we voor het eerst de gelegenheid het verhaal in de juiste volgorde te dansen. We rollen er onze dansvloer uit om de dansers een beter idee van de scène te geven”, besluit Marita Engels.

Kaarten voor ‘Ma chère Yvonne’ op zaterdag 5 mei om 20 uur in de Kursaal zijn te koop bij Toerisme Oostende, 18 euro (rang 1) en 16 euro (rang 2). Kinderen tot zes jaar en 65+ers krijgen twee euro korting. (BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier