Atheneum gaat in zee met KVK Westhoek voor voetbalopleiding

We zien Davy Durant, Geert Glorie, Björn Vanisacker en Sandra Leleu in de nieuwe sporthal op het Minneplein, die in april opent. (foto TOGH)
Redactie KW

In het Koninklijk Atheneum kunnen leerlingen vanaf september een specialisatie voetbal volgen. De school, die al ruim tien jaar een sportopleiding heeft, werkt daarvoor samen met KVK Westhoek in navolging van initiatieven in Roeselare, Kortrijk en Oostende.

Het Gemeenschapsonderwijs startte in 2007 met sport aan te bieden als talentmodule in de Middenschool. Ondertussen kunnen leerlingen in de tweede en derde graad van het TSO kiezen tussen handel en lichamelijke opvoeding & sport. “In die richting hebben de leerlingen twaalf tot veertien uren sport”, legt directrice Sandra Leleu uit. “Later zijn we dan ook gestart met een module in de ASO-richting waardoor leerlingen in het Atheneum ondertussen in alle sport kunnen kiezen.”

“Nieuw vanaf volgend jaar is onze specialisatie voetbal”, vervolgt de directrice. “In de omnisportrichting is het de bedoeling om op heel hoog niveau sport aan te bieden, maar dat hoog niveau is geen clubniveau. Dat willen we wel halen met de specialisatie voetbal, die bovenop de omnisport komt. In plaats van sportlessen zijn het dus eerder sporttrainingen.”

KVK Westhoek

“We starten in september met het eerste, tweede en derde jaar”, pikt Björn Vanisacker, coördinator van de sportafdeling van Atheneum, in. “Dan bouwen we stelselmatig op tot het zesde jaar. We hebben dat ook gedaan met de allround sportrichting en daar hebben we nu in het zesde jaar volwaardige klassen.”

Voor de opleiding gaat het Atheneum in zee met voetbalclub KVK Westhoek. “We hebben heel wat spelertjes die op een vrij hoog niveau voetballen”, zegt Geert Glorie, verantwoordelijke voor het jeugdvoetbal van KVK Westhoek. “Die zijn vragende partij om dat te combineren met school. Tot op heden moesten ze daarvoor naar Roeselare, Kortrijk en zelfs Oostende. Voor kinderen die hier in Ieper wonen is dat een serieuze verplaatsing.”

“Het is vooral qua infrastructuur dat we goed zullen kunnen samenwerken”, vervolgt Björn. “KVK Westhoek heeft twee kunstgrasvelden die we kunnen gebruiken voor trainingen. In de wintermaanden hebben wij onze nieuwe sporthal. Dus indoortrainingen zullen we ook op heel niveau kunnen geven. Voor alle duidelijkheid: de specialisatie voetbal is niet exclusief voor spelers van KVK Westhoek. De samenwerking is er vooral voor de omkadering en de promotie. Er is heel veel interesse van voetballertjes uit de wijde regio die op dat niveau willen trainen.”

ASO en TSO

Het lijkt een droom te zijn van heel wat tieners: naar school gaan om de hele dag te voetballen. “Het is theorie en voetbal. Het is ook voetbal met een stuk allroundopleiding, wat ook voordelen heeft wat betreft blessurepreventie en algemene ontwikkeling”, verduidelijkt Sandra Leleu. “Het is niet omdat je voetbal kiest, dat je iets anders mist. Dat is belangrijk om te onderstrepen. Er zijn wel ouders die hun kinderen willen sturen naar een voetbalschool, maar dat mag niet ten koste gaan van algemene vakken. Dat geldt zowel voor de kinderen die ASO als TSO volgen. Zelfs scholieren die Latijn volgen kunnen de voetbalopleiding volgen, zonder in te boeten op Latijn en dergelijke. Ze hebben hetzelfde basispakket als de andere leerlingen. Alleen kiezen zij voor de optie Sport, terwijl andere leerlingen bijvoorbeeld gaan voor Explore, waarbij ze kennismaken met talen en wetenschappen.”

En je hoeft niet de nieuwe Messi of Ronaldo te zijn om je te kunnen inschrijven. “Het niveau op zich is geen criterium”, zegt Björn. “De enige vereiste is dat ze lid zijn van een officiële voetbalclub. Dat zal het niveau voor een groot stuk wel waarborgen. In de omnisportopleiding is dat niet vereist, maar net zoals bij de omnisportopleiding is er een evaluatie. We hebben een heel duidelijk evaluatiesysteem. Net zoals ze bij KVK Westhoek tweejaarlijks een evaluatie krijgen. Je kan dus gebuisd zijn voor voetbal.”

Basis aanleren

Davy Durant, die voetbalt bij GS Voormezele in derde provinciale, wordt voetbaltrainer in het Atheneum: “Ik ben bezig aan mijn achtste seizoen als jeugdtrainer bij KVK Westhoek. Ik train de U13 en geef techniektraining aan de volledige onderbouw, dus van de U7 tot en met U12. In het Atheneum doe ik een vervanging van een sportleerkracht, maar het is de bedoeling dat ik me vanaf volgend schooljaar volledig richt op de specialisatie voetbal. We werken vooral aan de basis: passing, aannames, moves… Tactische training zal moeilijker zijn omdat de kinderen in hun ploegen in verschillende systemen spelen. We gaan zien hoe de inschrijvingen lopen, maar we streven naar minstens één volwaardige klas. Die mag niet te groot zijn. Om degelijke trainingen te geven is een groep van dertig al te groot.”

Brecht Dejaegere, profvoetballer bij AA Gent, wordt peter van de voetbalopleiding. “Ik heb samen met hem in de klas gezeten en heb nog goed contact met hem”, vertelt Davy. “Hij zag het meteen zitten om zijn schouders onder de opleiding te zetten. Hij zal wel eens langskomen. Op KVK Westhoek komt hij zeker twee keer per jaar langs om wat bewegingen aan te leren. Voor die jeugdspelers is dat altijd een toffe ervaring.”

Scholengroep Sint-Maartensscholen begint volgend jaar ook met een sportopleiding, maar het Atheneum is niet bang voor wat concurrentie. “Gezonde concurrentie mag er wel zijn”, zegt Sandra Leleu. “Wij hebben meer ervaring én we hebben een sporthal. Dat we nu ook een specialisatie kunnen aanbieden in samenwerking met KVK Westhoek zorgt ervoor dat we alweer een stap voor zijn. In de toekomst kunnen we nog samenwerken met andere clubs voor eventueel andere specialisaties.” Op 21 februari en 21 maart in zijn er infomomenten in het Atheneum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier