32 West-Vlaamse scholen krijgen subsidies om hun creatieve projecten te realiseren

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. © BELGA
Redactie KW

183 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits meer dan 340.000 euro om een creatief cultuurproject te realiseren. In West-Vlaanderen gaat het om 32 scholen, goed voor 60.000 euro subsidies. Deze projecten stimuleren de brede ontwikkeling van elke leerling en laat toe dat elke jongere, ongeacht de thuissituatie of sociaaleconomische achtergrond kan genieten van cultuur.

Via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie krijgen scholen elk jaar de gelegenheid een creatief project in te dienen. Elke school van kleuter tot hoger onderwijs kan dat doen vanuit haar eigen identiteit. Een professionele jury staat in voor de beoordeling. Dit jaar zijn 183 scholen geselecteerd die in totaal 342.743 euro krijgen om hun projecten te realiseren. De projecten lopen van februari tot eind juni. In West-Vlaanderen krijgen 32 scholen subsidies, in totaal goed voor zo’n 60.000 euro.

Elk kind laten genieten van cultuur

Zo gaat het GO! Ensorinstituut uit Oostende er alvast creatief mee aan de slag. Geïnspireerd door het streetart-festival The Crystal Ship gaan leerlingen van de 2de graad Graphic Design uit het Ensorinstituut en leerlingen van De Branding (OV4 TYPE 9) samen een muurschildering realiseren op school. Streetartartiest, illustrator en schilder Wietse begeleid en koppelt zijn creativiteit aan de praktijkvakken. Hiervoor krijgen ze 1.980 euro aan subsidies.

Het is de ambitie om elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee te laten genieten van cultuur. Cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. Cultuur en onderwijs dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talentontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage. Het project veronderstelt een intensieve, meerdaagse begeleiding van een externe partner. Maar ook de inbreng van de leerlingen zelf is cruciaal. En de leerkrachten op hun beurt moeten het vuur brandend houden wanneer de professionele partners vertrokken zijn.

Blik verruimen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Van februari tot juni krijgen 32 West-Vlaamse scholen de kans om hun culturele vleugels uit te slaan. Hiervoor maak ik 60.000 euro voor vrij. Professionals, leraren en leerlingen creëren met deze middelen wervende tentoonstellingen, muurschilderingen, verhalen, muziekevenementen enz. Dankzij het project Dynamo komen duizenden jongeren in contact met de rijke culturele wereld. Ook die jongeren die cultuur thuis niet met de paplepel meekrijgen. Onderwijs en cultuur vinden elkaar hier blindelings met een open blik op de samenleving. Kinderen in contact brengen met cultuur verruimt hun blik op de samenleving. Iets waar we moeten blijven op inzetten. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Ze dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talentontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier