10-jarige Aalbekenaar is een van de grootste technologietalenten van het land

Siebe Broidioi: "Ik denk dat mijn broer heel blij zal zijn met de Lego en het treintje." © EDB
Redactie KW

Hij is nog maar tien jaar, maar Siebe Broidioi van vbs ‘t Biekorfje in Aalbeke is nu al een van de grootste jonge technologietalenten van België en Nederland. Hij knokte zich in de top drie van de Junior STEM Olympiade. “Maar eigenlijk voel ik meer voor de pure wiskunde”, klinkt het eerlijk.

Siebe Broidioi is tien, woont in Kortrijk en Aalbeke en zit al in het zesde leerjaar van vbs ‘t Biekorfje in Aalbeke. De knappe kop sloeg het vierde leerjaar over en mag zich dus stilaan al opmaken voor het ‘echte werk’ op de middelbare school. In zijn vrije tijd doet Siebe aan judo, speelt hij graag gezelschapsspelletjes en leest hij volop boeken en strips. Maar wat Siebe vandaag echt bijzonder maakt, is zijn topdrieplaats in de Junior STEM Olympiade.

Onder impuls van meester Domien D’Haene namen de zesdejaars van de Aalbeekse basisschool eerder dit jaar deel aan de voorronde van die technologie-olympiade. Samen met meer dan 16.200 andere kinderen uit ruim 500 scholen. De enthousiaste Siebe mocht als enige van zijn school naar de finaleronde in de Thomas More Hogeschool. “Daar moesten we eerst een aantal vraagjes over techniek en STEM beantwoorden”, vertelt hij. “Op zich niet zo moeilijk, aangezien je veel kan vinden op de computer. Ook in het boekje met de vraagjes zelf stond wel wat uitleg.”

Passie aanwakkeren

Na dat theoretische luik volgden vier praktische proeven. “Zo moesten we de wet van Ohm onderzoeken, werden we gevraagd neutronen op te meten en was er een proef met computerprogrammeren. Tot slot moesten we een machine in elkaar steken waardoor we een blokje vanop afstand in een bakje terechtkwam. Heel leuk allemaal.”

Met de Junior STEM Olympiade wil de organisatie jongeren – voor ze de grote stap naar het secundair onderwijs zetten – helpen ontdekken hoe groot hun talent en passie voor technologie en exacte wetenschap wel is. Daarnaast wil men ook aantonen hoe waardevol technologie is om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. Op die manier worden kinderen en jongeren warm gemaakt om verder te experimenteren in de technologische wereld.

Ingenieur

Siebe toonde zich over de verschillende proeven bij de beste drie en kreeg samen met nog twee andere kinderen een gouden medaille uit handen van vicepremier Jan Jambon (N-VA). “Maar eigenlijk ben ik niet zo’n grote fan van STEM”, glimlacht het jonge technologiewonder. “Ik denk dat ik volgend jaar Latijn ga volgen in het Don Boscocollege. Mijn voorkeur gaat trouwens meer uit naar de echte wiskunde, ook wel mijn beste vak. Ik droom er dan ook van om later ingenieur te worden.”

Als prijs kreeg de Aalbekenaar ook Lego waarmee je kan programmeren en een elektrisch treintje mee naar huis. “Daar zal mijn broer die wel veel interesse heeft in wetenschap en technologie, ongetwijfeld blij mee zijn“, besluit Siebe glimlachend.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier