Omwonenden luchthaven dagen Vlaams Gewest voor rechter

Redactie KW

De vzw Wiloo, die opkomt voor de belangen van de omwonenden van de luchthaven van Oostende, heeft het Vlaams Gewest voor de kortgedingrechter gedaagd wegens een aantal inbreuken op de milieuvergunning van de luchthaven. De zaak werd woensdag gepleit.

De vzw Wiloo (Werkgroep Impact Luchthaven Oostende op Omgeving zegt dat er jaarlijks te veel vliegbewegingen van kleine vliegtuigen zijn op de luchthaven. Volgens de milieuvergunning mogen er maximaal 34.000 vliegbewegingen van kleine vliegtuigen (minder dan 6 ton) zijn, maar in 2008 waren er volgens het overheidsbedrijf Belgocontrol 62.000 vliegbewegingen. Wiloo vraagt een dwangsom van 10.000 euro per overtreding.

Lawaaihinder

Volgens het Vlaams Gewest wordt het maximaal aantal vliegbewegingen zeker niet overschreden. “Belgocontrol telt ook het aantal vliegtuigen die in een ruime zone rond Oostende vliegen”, zegt de advocaat van het Vlaams Gewest. “Van deze vliegtuigen kunnen de inwoners van Oostende geen last hebben.”

Wiloo eist ook dat vliegtuigen vooral boven zee aanvliegen en opstijgen, zoals in de milieuvergunning wordt beschreven. En de werkgroep vraagt dat dit ‘preferentiële baangebruik’ aan de piloten wordt meegedeeld. Ook hier vraagt Wiloo een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging. Het Vlaams Gewest zegt dat deze regel al gerespecteerd wordt.

Volgens Wiloo ondervinden omwonenden heel wat hinder, onder meer geluidshinder, van de Oostendse luchthaven. Het is al niet meer de eerste keer dat ze het Vlaams Gewest voor de rechter dagen. De zaak werd woensdag gepleit. Vonnis op 6 oktober.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier