Twee West-Vlaamse kandidates voor verkiezing ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’

Redactie KW

De finale vindt plaats op 14 januari tijdens land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Gent. Dan weten we of Ilse Rollez (35) uit Ieper of Evelyne Maes (24) uit Oostkamp het kroontje op hun hoofd mogen zetten.

Ilse Rollez (35) van Het Pilkemhof in Ieper wil vooral enkele misverstanden rond landbouw en boerinnen uit de wereld helpen. “Boerinnen worden in de media steevast opgevoerd als gezette vrouwen met rode wangen, maar dat klopt niet”, vertelt Ilse. Zelf is ze op en top landbouwvrouw, maar geen boerendochter. “Mijn vader (Johny Rollez, red.) deed vroeger wel vervoer van varkens, waardoor ik vaak in contact kwam met het landbouwleven”, vertelt Ilse. “Ik had ook al van jongs af groene vingers. Ik kreeg als kind van mijn vader een serre waarin ik uren doorbracht om mijn groentjes te verzorgen.”

“De verkiezing van schoonste boerin van Vlaanderen is geen missverkiezing zoals Miss België. Ik zal geen badpakkendefilé moeten lopen”, lacht Ilse. “Met de verkiezing zoeken ze iemand die twee jaar ambassadrice wordt voor de sector. Al 14 jaar bestaat de verkiezing. Iedere keer twijfelde ik of ik ging meedoen. Ik had nooit het lef om de stap te zetten. Dit jaar dacht ik: het is nu of nooit.”

“Het blijft toch een mannenwereld”

Evelyne Maes (24) woont op de hoeve van haar ouders in Oostkamp. De boerderij nam Evelyne in 2011 van hen over. Daarnaast baat ze er sinds 2012 een zuivelwinkeltje uit. “Ik volgde een landbouwopleiding aan het LTI in Oedelem en werkte daarna op een boerderij in Frankrijk. Toen ik terugkwam, wilde ik niets liever dan een eigen boerderij runnen en mijn eigen melk verwerken, net als in Frankrijk. Ik wilde boerin worden omdat je dan dicht bij de natuur staat en omdat ik graag bezig ben met dieren. Als kind liep ik al met mijn pamper tussen de poten van de koeien.”

Woensdag werden de negen finalistes voorgesteld. “Natuurlijk wil het oog ook wat, maar de verkiezing gaat niet noodzakelijk op zoek naar de knapste boerin”, vertelt ze. “Ze zoeken de beste ambassadrice voor de landbouw. Bovendien zet de verkiezing vrouwen in de landbouw in de kijker. Want het blijft toch vooral een mannenwereld. Ik wil graag aan de mensen laten zien hoe mooi de landbouw kan zijn. Hoeveel lekkere producten wij voortbrengen. Maar ik hoef niet per sé te winnen.”

(TG/TV – Foto’s TG/TV)