Miss West-Vlaanderen Emily Van Eeckhoutte uit Ardooie gaat nu voor Miss België

© (JCR)
Redactie KW

Met een emotionele voordracht over talenten en gebreken kroonde de 19 jaar jonge Emily Van Eeckhoutte zich tot Miss West-Vlaanderen. Een hele eer, vindt ze zelf, maar de Ardooise schone mikt hoger. “Ik ga voor het kroontje van Miss België”, zegt ze vastberaden.

Het mooiste meisje van de provincie. Met die woorden kan je Emily Van Eeckhoutte perfect omschrijven. De dochter van Mario Van Eeckhoutte en Veerle Cappelle start straks het tweede jaar handelswetenschappen aan de Universiteit Gent en wil bewijzen dat een miss wel degelijk inhoud heeft.

Kwam je overwinning als een verrassing?

“Absoluut. Je kan je nog zo goed voorbereiden en zoveel mogelijk hopen op het kroontje, wanneer je je naam hoort weerklinken, dan weet je even niet waar je het hebt. Ik nam deel om te winnen, maar uiteindelijk komt het nieuws als een complete verrassing binnen. Ik was even helemaal weg van de wereld. Ik kon het ook aanvankelijk niet geloven. Pas de laatste dagen is het echt tot me doorgedrongen: ik ben de nieuwe Miss West-Vlaanderen.”

Hoe was het met je zenuwen gesteld tijdens de verkiezing?

“De dag ervoor was ik zot nerveus. En ‘s nachts had ik amper geslapen, maar eenmaal we de show op gang trapten, verdwenen die zenuwen als sneeuw voor de zon. Dan ga je mee in die hele molen en heb je als het ware amper tijd om na te denken. Pas op het einde, bij de bekendmaking, kwamen die zenuwen helemaal terug. Toen we daar op het podium op de verlossende woorden stonden te wachten, kon ik alleen maar denken: ‘waar ben je nu weer aan begonnen?’. Blijkbaar aan iets heel moois.” (glimlacht)

Dit was je eerste missverkiezing ooit. Waarom heb je je ingeschreven?

“Ik heb al mijn hele leven een fascinatie voor Miss België. Als kind zat ik tijdens het gala aan de televisie gekluisterd en ook de voorbije jaren heb ik geen enkele editie gemist. Maar ik durfde zelf niet echt de stap te zetten, hoewel ik er echt van droomde. Ik heb er toen met een goeie vriendin en mijn papa vaak over gepraat en zij hebben me over de streep getrokken. Ik zie me nog zitten, aan de keukentafel met mijn laptop opengeklapt. Ik heb het inschrijvingsformulier zeker tien keer opnieuw ingevuld voor ik het verstuurd heb…”

Miss West-Vlaanderen ben je al. Droom je nog van meer?

(resoluut) “Ik ga voor het kroontje van Miss België. Die ambitie durf ik uitspreken. Ik neem deel om te winnen en de eerste horde is al genomen. Waarom zou het niet mogelijk zijn? Maar tegelijk ben ik ook al dankbaar voor het avontuur dat ik tot nu toe kon beleven. Het is een echte rollercoaster.”

“Toen enkele kandidaten voor de verkiezingen vroegen om ‘eens aan hen te denken’, heb ik hen gevraagd om hetzelfde voor mij te doen”

Wat zijn jouw troeven?

“Mijn lengte is een heel groot pluspunt. Die wil ik dan ook uitspelen. En ik praat érg graag, tegen zowat iedereen. Van verlegenheid heb ik geen last. Dat vormde ook de hoeksteen van mijn act tijdens de verkiezing. Ik heb De Theepot van Hans Christian Andersen voorgedragen, een tekst die aantoont dat iedereen gebreken én talenten heeft. Dat maakte blijkbaar indruk, want nadien vroegen veel mensen waar ik die tekst gehaald had.”

De weg richting Miss België is nog lang en belooft druk te worden. Schrikt dat je niet af?

“Ik sta niet alleen, verre van zelfs. Mijn ouders, vrienden en familie steunen me door dik en dun. De komende maanden zal ik mezelf moeten ‘verkopen’, net zoals kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen dat moeten doen. Onlangs belden enkele kandidaten hier bij ons aan om zichzelf voor te stellen. Toen ze vroegen om aan hen te denken op 14 oktober heb ik hen hetzelfde gevraagd en ze een flyer meegegeven. (lacht) Ik weet perfect wat die mensen nu beleven.”

Je start straks je tweede jaar handelswetenschappen. Zal de combinatie lukken?

“Ik ben in elk geval van plan om het te proberen. Gelukkig kan ik op enkele goeie vriendinnen rekenen die me hun nota’s zullen doorspelen, want ik zal sowieso lessen missen. Het wordt niet eenvoudig, maar ik zie die ‘dubbele job’ zeker zitten. En mocht ik het geluk hebben om begin januari 2019 tot Miss België gekroond te worden, zal ik wel een sabbatjaar inlassen. Ik wil er dan 200 procent voor gaan.”

Heb je een voorbeeld onder de voormalige Miss Belgiës?

“Wat Justine De Jonckheere (die in 2011 Miss België werd, red.) doet, dwingt alleen maar respect af. Ze is ook West-Vlaamse, superknap, werkt als model, is presentatrice en actrice… Ik zou meteen tekenen voor een carrière als de hare.”

Missen worden nogal vaak versleten voor popjes die niks te vertellen hebben…

“Dat cliché wil ik doorbreken, want zonder de nodige inhoud kán je geen Miss België worden. Ik voel ook aan dat het gros van de reacties positief is. Iedereen geeft me schouderklopjes, het aantal berichtjes is amper te tellen… Het is net alsof het mijn verjaardag is. Alleen duurt die nu al een hele week. Negatieve kritiek zal er altijd zijn, maar die relativeer ik. Nu pas besef ik dat ik destijds aan de keukentafel de juiste beslissing heb genomen.”

Miss America heeft het badpakkendéfilé afgeschaft, Miss België volgt voorlopig niet. Hoe denk jij daarover?

“Ik heb daar hoegenaamd geen problemen mee. Er zijn altijd mensen die zeggen dat het badpakkengedeelte een vleeskeuring is, maar het hoort er gewoon bij. Bovendien zijn er een pak commerciële partners voor wie dat luik ook gewoon nuttig is. Van mij mag het dus gewoon blijven bestaan.”

Je bent momenteel vrijgezel. Een voordeel?

“Het zorgt er inderdaad voor dat ik mijn tijd helemaal zelf kan indelen. Ik hoef momenteel met niemand rekening te houden en dat is in aanloop naar Miss België een voordeel. Maar als de juiste jongen op mijn pad komt, zal ik die niet aan de kant schuiven voor dit avontuur. Dan moet hij mee de sprong wagen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier