Justien uit Izegem toont als pin-up een dikke middenvinger aan borstkanker

Justien Jonckheere: "In deze stijl kan ik echt mezelf zijn."
Philippe Verhaest

Justien Jonckheere stapt al enkele jaren als volleerd pin-up door het leven, maar draaide na een lang jaar strijden tegen borstkanker de knop hélemaal om. “In deze stijl kan ik pas écht mezelf zijn”, zegt ze. Eind deze maand kan ze zich zelfs tot Miss Pin-up Benelux kronen.

Justien Jonckheere (34) groeide op in haar thuisgemeente Sint-Eloois-Winkel en Izegem, maar woont nu met haar man Wouter Plovie – afkomstig van Ingelmunster – en hun dochtertje Lily-Rose (4) in Gent. Beroepshalve is ze bij Mentor vzw in Kortrijk aan de slag, waar ze projectverantwoordelijke is.

Haar grote passie draait echter om alles wat met een leven als pin-up te maken heeft. “Die voorliefde sluimert al langer in mij, maar de laatste jaren onderging ik een ware metamorfose”, glimlacht ze. “Mijn man was jarenlang beroepsmilitair en toen hij enkele maanden in Afghanistan aan het werk was, wilde ik hem voor Valentijn een origineel geschenk geven. Ik onderging een complete make-over en boekte een pin-upfotoshoot. Het resultaat stuurde ik naar Wouter op en die was in de wolken.”

Erg vrouwelijk

Niet enkel Justiens partner wist niet wat hij onder ogen kreeg, ook zijzelf was helemaal verkocht. “Toen Wouter na die missie terug in België was, had ik me de pin-upstijl helemaal eigen gemaakt. Hij kreeg een compleet andere vrouw voor zich”, knipoogt ze. “Ondertussen zijn we helemaal into het wereldje. Ook mijn man en ons dochtertje zijn gek op de fifties- en rockabillysfeer en in het weekend trekken we vaak naar dergelijke meetings.”

De grote ommekeer kwam er echter in 2016. “Dat jaar werd ik geconfronteerd met borstkanker”, stelt Justien. “Ik heb toen een jaar lang tegen de ziekte gestreden en quasi al die tijd in pyjama geleefd. Toen ik het nieuws kreeg dat ik kankervrij was, heb ik besloten om de knop helemaal om te draaien. Voordien haalde ik mijn pin-upjurkjes enkel in het weekend uit de kast, maar sindsdien is dit mijn enige kleding- en levenstijl. Als pin-up kan ik ook echt mezelf zijn, waarom dat dan aan de kant schuiven? Sinds een tweetal jaar stap ik elke dag als pin-up de deur uit en daar geniet ik met volle teugen van. Iedereen kent me ook op die manier. Enkel wanneer ik ga sporten of zwaar en vuil werk moet doen, trek ik nog eens ‘andere’ kledij aan. Zelfs mijn jeansbroeken ademen fiftiesstijl! Ik voel me er ook gewoon erg vrouwelijk in en het bezorgt me een pak zelfvertrouwen. Zo goed als iedereen reageert ook positief op de manier hoe ik er uit zie. En dat sterkt natuurlijk je zelfbeeld.”

Ik ben geen danseres of zangeres, dus vertelde ik maar een sprookje

Dat haar voorliefde voor de pin-upstijl haar tot de finale van een missverkiezing zou brengen, had Justien enkele jaren geleden nooit durven dromen. “En zelfs nu lijkt het nog surrealistisch”, glundert ze.”We besloten met enkele vriendinnen om ons aan de preselecties te wagen, vooral om een leuke dag te beleven. Pas op 31 december, de allerlaatste dag van de inschrijvingen, heb ik mijn kandidatuur doorgestuurd. Grote ambities koesterde ik niet. Ik wilde me gewoon amuseren en zag het als een kans om Vivian Kramer, de organisatrice, in levende lijve te ontmoeten. Zij is een echte legende in het wereldje.”

Lotgenoten steunen

Maar tot haar eigen grote verbazing stoot ze nu door tot de finale. “161 meisjes schreven zich in, slechts dertien mogen de eindstrijd beleven. En daar ben ik bij”, geniet ze. “En dat had ik echt niet verwacht. Ik heb niet meteen een uitgesproken talent. Ik ben geen danseres of zangeres, dus gooide ik het over een compleet andere boeg. Ik bracht een eigen sprookje, waarin een pin-upprinses een soldaat leerde kennen en ze samen een droomleven uitbouwden. Ze kregen een klein prinsesje, maar plots dook er een grote draak op die het kasteel begon aan te vallen. Die staat voor de borstkanker die ons leven door elkaar schudde. En eigenlijk toon ik als pin-up een dikke middenvinger aan die kanker. Ik wil bewijzen dat de ziekte ons leven niet langer dicteert en lotgenoten tonen dat je leven allesbehalve voorbij is. Ik heb mijn bestaan weer met beide handen beet gegrepen en geniet nu zelfs meer dan voordien. En daar past Miss Pin-Up Benelux perfect in. Aan winst denk ik nog niet, laat me vooral die avontuur met volle teugen in me opnemen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier