Emily uit Ardooie heeft torenhoge ambities voor Miss België

Emily Van Eeckhoutte rijfde eerder al het kroontje van Miss West-Vlaanderen binnen en wil nu ook
Philippe Verhaest

Zaterdag weten we wie Adeline Flor Pua opvolgt als het mooiste meisje van ons land. De Ardooise schone en huidige Miss West-Vlaanderen Emily Van Eeckhoutte hoopt dat zij het glinsterende kroontje in ontvangst mag nemen en zich Miss België 2019 mag noemen. “Ik heb er al een ongelooflijk avontuur op zitten, maar ik wil meer. Miss België worden zou een meisjesdroom zijn die in vervulling gaat.”

Sinds 9 september mag Emily Van Eeckhoutte (19) zich al het mooiste meisje van West-Vlaanderen noemen, maar haar ambities reiken verder, benadrukt ze. Haar doel: zaterdagavond tot Miss België 2019 gekroond worden. En daarvoor wil de dochter van Mario Van Eeckhoutte en Veerle Cappelle alles op alles zetten.

“Ik heb er, zonder overdrijven, de zotste maanden van mijn leven op zitten”, glimlacht ze. “Wat ik tot nu toe al allemaal heb mogen meemaken, echt niet normaal. Samen met de andere finalisten waren we te gast op tal van events, waarvan de deuren anders gesloten blijven: de Story Awards, de Loftrompetten van Ment TV… We deden een fotoshoot op het ijssculpturenfestival in Brugge, ik leerde enorm veel nieuwe mensen kennen… Neen, ik heb nog geen moment spijt van mijn beslissing om mijn kans te wagen in deze wedstrijd. Wat ik beleefd heb, kan niemand me nog afnemen. Ik kan het elk meisje aanraden om dit avontuur te ondernemen.”

Sinds september heeft Emily amper nog tijd om te ademen, zegt ze. “Maar dat vind ik allesbehalve erg”, glimlacht ze. “Er waren momenten dat ik niet meer wist waar mijn hoofd stond, maar ik heb elke opdracht met een brede smile afgewerkt. Ik heb letterlijk van iedere seconde genoten. Zo hoort het ook, want zoiets maak je maar één keer mee. Ik heb dankzij Miss België ook vrienden voor de rest van mijn leven gemaakt, daar ben ik van overtuigd.”

Gestopt met school

De voorbije weken was Emily gemiddeld vijf dagen op zeven op pad als kandidate voor Miss België. “En dan reken ik de campagne nog niet mee”, vervolgt ze. “Dat was bijna een fulltime job. Vergelijk het met een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die zetten ook alle zeilen bij in aanloop naar de grote dag. Dat heb ik ook gedaan. Daarom heb ik beslist om mijn studies (Emily startte in september aan het tweede jaar handelswetenschappen aan de UGent, red.)even on holdte zetten. Ik had er gewoon echt geen tijd voor. En ik wilde me gewoon voor de volle honderd procent kunnen focussen op de race richting Miss België. Zaterdagavond, ongeacht de uitslag, zal ik kunnen zeggen dat ik alles heb gegeven. En ik heb nog mijn hele leven de kans om te studeren. Dit is een eenmalige kans.”

Als ik win, heeft burgemeester Karlos Callens me een ster op de Walk of Fame van Ardooie beloofd

Dankzij Miss België zijn er een pak deuren geopend, stelt Emily. “Ik ken nu mensen in de showbizzwereld, leerde sponsors kennen… Nu moet ik nog voor mezelf uitmaken of ik met al die contacten iets zal doen, maar eerst de finale. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Carrière in de media

Toch zal Emily de finale met een dubbel gevoel beleven. “Aan de ene kant wordt dit hét hoogtepunt van een onvergetelijke periode, maar tegelijk bestaat ook de kans dat het hele verhaal er voor mij en een pak andere meisjes op zal zitten. Dan wordt het opnieuw richting ‘gewone’ leven. Al hoop ik echt dat zaterdag de start wordt van het mooiste jaar van mijn leven: dat als Miss België 2019. Ik ga immers voor het allerhoogste. Ik wil écht winnen. De gedachte alleen al dat ik het tot Miss België zou kunnen schoppen, bezorgt me de nodige kriebels. Ik kijk al mijn hele leven op naar de meisjes die de titel mogen dragen en ik hoop dat ik straks ook een inspiratiebron mag worden.”

En áls het zou lukken, heeft Emily al een duidelijk plan voor ogen. “Een carrière in de media of de showbusiness zie ik wel zitten. Als ik een goed aanbod zou krijgen, zal ik niet lang twijfelen. Ik weet nu al dat ik ontgoocheld zal zijn, mocht ik zaterdag niet winnen… Sowieso zullen er traantjes volgen. Van verdriet of hopelijk van vreugde.”

Zaterdag zijn er sowieso traantjes. Ofwel van verdriet, maar hopelijk van geluk omdat ik gewonnen heb

De huidige Miss België haalde recent haar diploma als lijnpilote en ook Emily heeft flink wat brains. “Miss België draait al lang niet meer om enkel een mooi gezichtje en knap figuur. Je moet zoveel meer in je mars hebben. Intelligentie, stiptheid, altijd en overal vriendelijk kunnen zijn… Ik hoop dat ik kan meehelpen om de laatste clichés rond missen te laten sneuvelen.”

Geen stress

Zaterdag trekt een flinke delegatie fans, vrienden en familieleden naar het Plopsa Theater in De Panne om Emily naar de overwinning te schreeuwen. “Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen met me meeleven. Het motiveert me alleen nóg harder om mijn droom te realiseren. Ik had de afgelopen week gelukkig amper last van stress, maar bij mijn ouders met voorsprong met twee grootste supporters gierden de zenuwen al flink door de keel. Hopelijk worden ze ook beloond voor hun vele inspanningen voor mij.”

Als Emily straks één iets onthoudt van de voorbije maanden, is het wel dat haar Miss Belgiëverhaal haar ook als mens heeft veranderd. “In de goeie zin, uiteraard. Ik sta nu veel sterker in mijn schoenen, heb geleerd om mijn mening te zeggen en heb een pak meer zelfvertrouwen. Dat neemt niemand me nog af. Nu nog dat kroontje en dan ben ik compleet gelukkig. Burgemeester Karlos Callens van Ardooie heeft me al beloofd dat ik dan een eigen ster krijg op de Walk of Fame op het Marktplein!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier