Zwevegem overspoelt door waterval aan bloemenpracht

De laureaten van de groen- en bebloemingswedstrijd 2018. Ook dit jaar namen ruim 500 gezinnen deel aan de actie. (foto GJZ)
Redactie KW

Vrijdagavond werden de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de groen- en bebloemingsactie. Ruim 500 gezinnen namen deel. Uiteindelijk waren er 14 laureaten die ‘uitmuntend’ op het juryblad kregen.

De laureaten van de groen- en bebloemingswedstrijd 2018. Ook dit jaar namen ruim 500 gezinnen deel aan de actie. (foto GJZ)
De laureaten van de groen- en bebloemingswedstrijd 2018. Ook dit jaar namen ruim 500 gezinnen deel aan de actie. (foto GJZ)

Het tenniscentrum liep goed vol voor de traditionele prijsuitreiking van de groen- en bebloemingsactie 2018. Deze actie bestaat al meer dan 50 jaar en heeft nog niks aan populariteit ingeboet. Iets meer dan 500 gezinnen uit Groot-Zwevegem namen eraan deel.

De tuinliefhebbers hadden dit jaar wel te kampen met een te warme en te droge zomer. “Door de extreem droge omstandigheden en de waterrantsoenering was het niet makkelijk om een mooi resultaat te halen.”

Sterke geraniums

“Sommige liefhebbers liepen er dan ook een beetje mistroostig bij, anderen lieten de moed niet zakken en haalden toch een mooi resultaat.”, aldus Frans Goossens, voorzitter van de adviesraad voor groen en bebloeming.

Volgens Frans viel het de afgelopen zomer wel op dat geraniums sterke balkonplanten blijven en dat de buxusmot ook onze regio bereikt heeft. “Als we alle buxus zouden wegnemen uit onze tuinen, zouden er veel kaal bij liggen. Misschien moeten we beginnen uitkijken naar alternatieven?”

Tuinliefhebbers hadden dit jaar te kampen met een te warme en te droge zomer

Ondanks alles toonden de keurders zich best tevreden met de behaalde resultaten. Zo lezen we in het juryverslag: “Er zijn in Zwevegem nog heel wat liefhebbers die met hart en ziel hun tuin aankleden. Sommigen doen het met een waterval aan bloemen en dan maakt het niet uit of het misschien een beetje te veel is. Anderen proberen dan weer iets nieuws uit. Deze diversiteit geeft aan Zwevegem een divers cachet.”

Laureaten

Frans Goossens mocht dan uiteindelijk de laureaten bekendmaken. In de categorie ‘kleine voortuinen’ werden Paul Vanwynsberghe, Gerard Amelynck en Linda Herman laureaat. Bij de grote voortuinen (groter dan 150 m²) ging die eer naar Ghislain Ameye.

Bij de gevelbebloeming waren er zeven winnaars: Gerard Amelynck, Gerard Boderez, Christine Coopman, Alain Renard, Paul Vandeputte, Amand Bossuyt en Ignace Vercruysse.

In de categorie erfbebloeming ging de eer naar Jacques Lanssens, terwijl Guido Lateur de beste hoevebebloeming had. Marcel Vanbraekele werd laureaat in de categorie ‘kapelbebloeming’ en in de nieuwe categorie ‘bedrijven, winkels en kmo’s’ ging de titel naar Bart Colson. Tot slot geven we nog mee dat Gerard Amelynck ook nog de provinciale ereprijs won.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier