Zwanen mogen weer op Brugse reien

© BELGA
Redactie KW

De zwanen zitten opnieuw op het water in de Brugse reien. Ze werden zondagmorgen weer vrijgelaten nadat ze een kleine week in het gras ter hoogte van het Wijngaardplein werden opgevangen. De groendienst haalde de dieren van het water nadat bleek dat het vervuild was.

Afgelopen dinsdag werden de zwanen uit het water gehaald toen bleek dat er afvalwater in de reien terecht was gekomen. Daardoor was de zuurstofwaarde in het water tot een absoluut minimum herleid. En dat is gevaarlijk voor de zwanen. Aanvankelijk werd gevreesd dat ze nog wel even uit het water zouden moeten blijven.

“Maar de belichters hebben goed hun werk gedaan. Het stadslabo mat het zuurstofgehalte en dat bleek 40 procent te zijn”, zegt Heidi Demeyer van de groendienst. “En dat zorgt voor een goed effect op de belangrijkste parameters van de waterkwaliteit. De bacteriën worden sneller afgebroken in water met voldoende zuurstof.”

De 80 opgevangen zwanen werden vanmorgen dan ook opnieuw vrij gelaten. Heel wat van hen profiteerden ervan om een frisse duik in het opnieuw propere water te maken. (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier