Zorg voor de gierzwaluwen aan de Sint-Columbakerk in Deerlijk

De vervangende speciale nestkasten voor de gierzwaluwen worden binnenkort onder het kerkuurwerk geplaatst. Thans hangen zij tussen de stellingbuizen. © MV
Redactie KW

De gierzwaluwen die begin mei aan de Sint-Columbakerk in Deerlijk verwacht worden, zullen zich bij wijze van spreken niet herkennen. De kerk en hun vertrouwde broedplaatsen staan in de steigers.

Natuurpunt heeft in samenspraak met de aannemers maatregelen genomen om de kolonie toch in Deerlijk te houden.

Jan Feryn van Natuurpunt: “Wij hebben vorig jaar aan de zuidkant van de kerk speciale nestkasten opgehangen voor de kolonie gierzwaluwen die al tientallen jaren in de kerk een onderkomen zoekt. Dat was in het vooruitzicht van de restauratiewerken. Wij hopen dat de kolonie gierzwaluwen, die vorig jaar gedeeltelijk in deze kasten broedde, hier opnieuw is.”

De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort die na de zomer naar het onderste deel van Afrika vliegt. Thans zijn zij al onderweg naar hier, want elk jaar is grotendeels dezelfde kolonie in onze streek. In Zuid-West-Vlaanderen komen zo’n 300 koppels en daarvan vinden er een 35-tal via een kleine opening onder de steenbalk in de kerk een broedplaats.

Daar wordt ook tijdens de restauratie rekening mee gehouden. Er worden kleine aanpassingen doorgevoerd. Omstreeks half april worden de speciale nestkasten, die vorig jaar dienst deden als vervangingsruimte voor het broeden, weggenomen en onder het kerkuurwerk opgehangen. Daar zijn er geen werken en kunnen de diertjes ongestoord voor hun nakomelingen zorgen.

Jan Feryn: “Er werd door de gemeente een inspanning beloofd en in overleg met de aannemer is die gepland.”

En nu maar uitkijken en afwachten of de kolonie haar plaats, na een reis van vele duizenden kilometers, terugvindt.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier