Zonnepanelen helpen stadhuis Oostende aan stroom

15/03/18 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:51

Het Oostendse stadhuis heeft voortaan 314 zonnepanelen. Die staan in voor vijftien procent van het energieverbruik van het gebouw. Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) en minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) huldigden de installatie donderdag in.

Zonnepanelen helpen stadhuis Oostende aan stroom

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. © GF

In juli 2016 lanceerde Energiehuis EOS in samenwerking met Eandis en de stad Oostende een ambitieus Energiezorgplan. Het doel van dat plan is om, dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie, het elektriciteits- en brandstofverbruik van de betroffen stadsgebouwen met ongeveer een kwart terug te dringen.

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. Na voltooiing van die werken werden er nu 314 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geplaatst, waarbij de beschikbare ruimte maximaal benut werd. Vijftien procent van het verbruik kan voorzien worden door de zonnepanelen.

"Als geboren en getogen Oostendenaar ben ik heel fier om vandaag op het dak van ons eigen stadhuis maar liefst 314 zonnepanelen te mogen inhuldigen. Lokale overheden zijn erg belangrijk voor de energieomslag. Gemeenten en steden die investeren in hernieuwbare energie geven het goede voorbeeld aan hun burgers, verlagen hun energiefactuur én dragen bij aan een schoner klimaat en een betere gezondheid voor ons allemaal", verklaart Vlaams minister Tommelein.

Er is ondertussen al een tweede Energiezorgplan in de maak.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!