Zillebekevijver én Dikkebusvijver momenteel strikt verboden terrein vanwege gevaarlijke bacterie

Redactie KW

Het water van de Zillebekevijver en de Dikkebusvijver bevat momenteel immers een gevaarlijke bacterie, die schadelijk kan zijn voor mens en dier.

Eind juni werd op het water van deze vijvers een ontwikkeling van onbekende, sikkelvormige ‘algen’ ontdekt. Omdat er in het verleden al problemen waren met toxische blauwalgen op de Zillebekevijver, liet de Ieperse milieudienst de algen onderzoeken. Na onderzoek kwamen specialisten van de Gentse Universiteit, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos tot het besluit dat het om een massale ontwikkeling van een minder gekende soort toxische blauwwieren of ‘cyanobacteriën’ gaat, namelijk “Aphanizomenon flos-aquae”.

Blauwalgen zijn in feite geen algen (planten, zoals draadwieren) maar wel kolonievormende bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich in stilstaand water en bij aanhoudend warm weer snel ontwikkelen, vooral in ondiepe vijvers met een oude sliblaag op de bodem. Omdat deze bacteriën toxische stoffen (blauwzuur of cyaniden) aanmaken, kan de inname ervan schadelijke gevolgen hebben voor mens en dier. Intussen zijn ze ook aangetroffen in de Dikkebusvijver.

Hengelen mag wel nog

De Ieperse burgemeester Jan Durnez besliste dan ook om een absoluut verbod uit te vaardigen voor het betreden van het water op de Zillebekevijver. Zwemmen, het vijverwater op welke wijze dan ook betreden of manipuleren en ook het laten zwemmen van honden is streng verboden. Voor de Dikkebusvijver geldt een algemeen verbod watergebonden recreatie en sporten op de vijver, van bootvaren of kajak over zeilen tot surfen of zwemmen. Deze situatie kan enkele weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ze wordt nauw opgevolgd door de dienst leefmilieu. Hengelen is wel toegestaan, voor zover de hengelaar elk contact met water vermijdt.

“Om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers langs Dikkebusvijver (en dus ook Zillebekevijver) te waarborgen, dienen een aantal voorzorgsmaatregelen in acht genomen te worden”, laat de milieudienst weten. “Bij contact met het vijverwater mag dit nooit worden ingeslikt. De zone waar zich een drijflaag met blauwwieren bevindt, moet je absoluut vermijden. Als er toch contact was met het vijverwater, moet men zich grondig douchen. Treden er binnen de 24 uur na contact met besmet water gezondheidsklachten op, dan ga je best naar je dokter. Volgende klachten kunnen optreden: geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, pijnlijke keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Deze klachten houden ongeveer vijf dagen aan, nadien verdwijnen ze meestal vanzelf.

Honden niet toegelaten

Ook huisdieren (honden!) mogen het water zeker niet betreden. Indien men dode vissen en/of watervogels aantreft, wordt gevraagd om het stadsbestuur te verwittigen.

De maatregelen blijven van kracht tot blijkt dat de concentratie aan giftige stoffen opnieuw onder de drempel ligt. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en de stedelijke milieudienst volgen de ontwikkelingen nauwgezet op.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier