Zeven sluikstorters betrapt in Kortrijk dankzij nieuwe camera's

18/05/18 om 19:57 - Bijgewerkt om 20:01

Vrijdag stelde politiezone VLAS drie nieuwe mobiele camera's voor waarmee ze sluikstorters kunnen betrappen. De camera's werden de afgelopen weken onder meer ingezet aan de bushalte in de Sint-Denijsestraat in Kortrijk. Al zeven sluikstorters werden betrapt. Zij kunnen een boete verwachten.

Zeven sluikstorters betrapt in Kortrijk dankzij nieuwe camera's

Ook in Harelbeke werden tijdens een proefproject al mobiele camera's ingezet tegen sluikstorten © a-LO

Stad Kortrijk betaalde 12.000 euro per camera en deelde de kosten met afvalintercommunale IMOG. Die laatste staan in voor de vaststellingen, waarna GAS-ambtenaren van Stad Kortrijk zorgen dat de boetes in de juiste bus vallen. "Wie de boete niet kan betalen mag een paar dagen mee op ronde met onze medewerkers. Zij vegen soms twee keer per dag dezelfde straat", vertelt burgemeester Vincent Van Quickenborne. Hij is voorstander van een taakstraf omdat dat volgens hem meer effect heeft dan een boete.

Delen

Wie de boete niet kan betalen mag een paar dagen mee op ronde

De camera's worden ingezet op plaatsen waar bewoners dikwijls zwerfvuil melden, zoals de Zwevegemstraat en het Sint-Amandsplein. Hoe de nieuwe toestellen eruit zien wil de stad niet kwijt. "Zo willen we vermijden dat er vandalisme optreedt", zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn. "We kochten ook drie valse camera's of dummy camera's, zo kunnen we met een kleiner budget meer actie ondernemen. Alle camera's zijn voorzien van een GPS-systeem. Zo kunnen we ze indien nodig terug vinden." De toestellen zullen worden ingezet in Kuurne, Zwevegem, Waregem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Kruishoutem en Deerlijk. Overtreders riskeren een gasboete tussen de 50 en 350 euro.

(AN)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!