Wingene Koers gaat voor een betere luchtkwaliteit

Vorig jaar won Stijn De Bock. © RD
Redactie KW

Wingene Koers is naar eigen zeggen de properste en milieuvriendelijkste koers in België.

Onder voorzitterschap en bezieling van Christophe Depamelaere zet de wedstrijd koers richting een betere luchtkwaliteit en minder kanker. “Daarom zijn alle omkaderende voertuigen in de koers een milieuvriendelijk alternatief. De wagens kunnen immers een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit. DATS 24, de brandstoffenleverancier van Colruyt Group, ondersteunt Wingene Koers met de inzet van wagens op aardgas (CNG) en waterstofwagens”, klinkt het.

“Een wielerwedstrijd is de ideale gelegenheid om problematiek van luchtvervuiling aan te kaarten. In het wielrennen is het probleem des te groot. Zowel trainen als koersen gebeurt op de openbare weg. En net daar bevinden zich de hoogste concentraties NOx, fijn stof, roet en andere kankerverwekkende stoffen. Meer zelfs, wielrenners rijden dikwijls achter, tussen en rond wagens in koers en ademen de uitstoot van die wagens zo goed als rechtstreeks in. Steeds meer verschijnen ook alarmerende studies over de maligne effecten van fijnstof en stikstofoxiden. Er is ook een oorzakelijk verband tussen de dalende luchtkwaliteit en het stijgend aantal kankers, met name borst- en longkanker. En dan vooral in België zijn de cijfers alarmerend. Dit moet veranderen en wel snel”, aldus Christophe Depamelaere.

Properste koers van België

De meeste ploegen zetten nog aan met dieselwagens. “We gaan ze ook niet weren”, aldus Depamelaere. “We willen we een sterk signaal geven aan de wielerwereld en zeker aan de regulerende overheden. Enerzijds renners en anderzijds de burger beschermen; dat moet toch de hoogste prioriteit kennen”, besluit hij.

De hele omkadering van Wingene Koers rijdt enkel met 7 hybride wagens, 2 wagens op aardgas (CNG) en 3 elektrische wagens die door waterstof worden aangedreven. De koersdokter staat de renners ook bij vanuit een CNG-wagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier