Wevelgemse schepen wil met ‘groene slinger’ eigen open ruimte meer uitspelen

Schepen Mathieu Desmet. © SLW
Redactie KW

“Wevelgem is volgebouwd”, klinkt het vaak. Toch niet, vindt schepen Mathieu Desmet. De cijfers geven hem niet helemaal ongelijk. Bijna 60 procent van het grondgebied is open ruimte. Waar die niet onmiddellijk voorhanden is, zoekt de gemeente oplossingen door de stukjes groen aan elkaar te rijgen als een snoer dat de verschillende grote ruimtes met elkaar verbindt.

“We hebben nog heel wat open ruimte in Wevelgem”, begint schepen van Ruimtelijke Ordening Mathieu Desmet (CD&V). Vanop de oude watertoren kan je zien hoe groen en weids Wevelgem wel is.” De schepen geeft enkele cijfers om dit te illustreren. “In de deelgemeente Wevelgem is 42 procent van de totale oppervlakte open ruimte. Dat is toch verrassend? Hoe vaak horen we niet ‘het is hier allemaal volgebouwd?’ In Gullegem en Moorsele is dat zelfs respectievelijk 55 en 80 procent.”

Dat landelijke karakter van Moorsele wordt ook bestendigd, die deelgemeente staat ingekleurd als buitengebied. Dit betekent niet dat je er geen huizen meer mag bouwen. Wel dat er geen terreinen voor KMO’s mogen komen. In Wevelgem en een groot deel van Gullegem mag dat wel, die zijn ingekleurd als stedelijk gebied.

groene slinger

Het klopt natuurlijk dat de verstedelijkingsdrang het meest gevoeld wordt in Wevelgem. Er is de Leievallei, dat wel, maar verder? “Vergis je niet”, reageert schepen Desmet. “Er liggen wel degelijk mogelijkheden, het is aan ons om ze te benutten. Net zoals in de andere deelgemeenten proberen we een slinger te maken door de groene parels die er zijn met elkaar te verbinden.”

Die groene slinger zou aan het ene eind starten in de Normandiestraat waar de gemeente al een aantal percelen opkocht. De open ruimte is daar 12 hectare groot, inclusief de landbouwgronden waaraan niet geraakt wordt. Het groen slingert verder langs het sportcomplex, het kerkhof en het park. Ook in de stationsomgeving komt een groene zone waar vroeger de oude loodsen van de gemeente stonden en verder tussen de spoorweg en de Neerbeekstraat waar een open ruimte wordt gevrijwaard van 11.500 vierkante meter. Het idee is om dat te laten aansluiten op een andere groene slinger in de toekomstige wijk Kleine Molen. En die zou dan aansluiten op de open groene ruimte van het Vijverhof.

Wonen in het groen

“Stel je voor”, droomt schepen Desmet luidop. “Dat we kunnen fietsen in het groen, van het Vijverhof tot op de Posthoorn. En daar een verbinding maken met de Leievallei.” Dergelijke slinger die duidelijk zichtbaar is op de ‘parelsnoerkaart’ vind je al in Moorsele en Gullegem: van het vliegveld in Moorsele over de kleine en grote Bergelen naar het Coulisselandschap waar het cyclocrossterrein is, tot in Heule. Die hele structuur beslaat 280 hectare. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen tien jaren heel wat moeite gedaan om de open ruimte te conserveren: de ‘groene kaart’ toont 109 bestaande zones, verspreid over verschillende buurten.

De parelsnoerkaart van Wevelgem rijgt de open ruimtes aaneen. Wie weet fietsen we in toekomst doorheen de deelgemeenten midden het groen.
De parelsnoerkaart van Wevelgem rijgt de open ruimtes aaneen. Wie weet fietsen we in toekomst doorheen de deelgemeenten midden het groen.© GF

“We verbinden het groen als parels op een snoer” – Mathieu Desmet (CD&V), schepen van Ruimtelijke Ordening

“Ook bij het uittekenen van toekomstige woonprojecten is dit een prioritair aandachtspunt”, beklemtoont schepen Desmet. “Vorige week nog deed sociale huisvestingsmaatschappij De Vlashaard uit de doeken dat ze in de komende jaren honderden extra wooneenheden creëert. Dat kan op een viertal terreinen, die samen een totale oppervlakte hebben van meer dan twintig hectare. Die bouwen we niet helemaal vol, verre van.

“Vlaanderen moedigt ons aan om compacter te bouwen. Bij ieder woonproject wordt extra aandacht besteed aan de aanwezigheid van groen. “In de wijk de Kleine Molen komt de Molendries, een groen lint van Noord naar Zuid”, kijkt de schepen vooruit. “In De Roterij willen we een groene verbinding maken naar het centrum van Gullegem.”

Natuurpunt: “Actief grondbeleid is nodig”

Natuurpunt kijkt uit naar het moment dat er doorheen Wevelgem een groene slinger zal lopen. “Die intentie is er wel al tien jaar”, relativeert Kristina Naeyaert van Natuurpunt. “Om die intenties daadwerkelijk kracht bij te zetten, is er een gedurfd beleid nodig. Durf meer te betalen voor grond, eventueel door ruilgronden voor te stellen aan landbouwers. Als de gemeente dit plan absoluut wil realiseren, dan gaan ze ervoor moeten willen betalen en onderhandelen. Waarom geen professioneel onderhandelaar aanstellen?”

Natuurpunt is er nog niet zo zeker van dat alles snel gerealiseerd zal worden. De vergelijking met de groene slinger Moorsele en Gullegem gaat niet volledig op, omdat daar een externe partner -de Vlaamse Milieumaatschappij- de gemeente ondersteund heeft. De groene zone daar loopt langs een beek die binnen hun bevoegdheid ligt. “In Wevelgem staat de gemeente er alleen voor”, weet Kristina. “Maar niets is onmogelijk, ze moeten het wel durven en ervoor willen betalen. Het lijkt nog steeds gemakkelijker grote oppervlaktes industrieterrein aan te leggen dan grote oppervlaktes groenzones.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier