West-Vlaanderen behoudt voorlopig eigen maatregelen tegen de droogte

24/07/18 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:32

De meeste maatregelen die de droogtecommissie adviseert, hanteert de provincie zelf al enkele dagen, maar ze volgt niet alle maatregelen. Dat meldt dinsdag waarnemend gouverneur Katrien Vandeputte.

West-Vlaanderen behoudt voorlopig eigen maatregelen tegen de droogte

© BELGA

De droogtecommissie vraagt een aantal maatregelen die West-Vlaanderen sinds vorig week al in gebruik nam zoals het oppompen van water uit onbevaarbare waterlopen.

Het advies van de commissie is wel iets strenger dan de maatregelen die West-Vlaanderen oplegt. "Ons water is kostbaar en we moeten er spaarzaam mee omgaan. We moeten het gebruiken voor de essentiële toepassingen, en niet onnodig verspillen. Het waterverspillingsverbod geldt daarom het best 24 op 24 en voor alle water: leidingwater, regenwater en putwater", oordeelt de droogtecommissie, maar West-Vlaanderen volgt dat advies niet helemaal. Gezien het landbouwkarakter van de provincie oordeelt West-Vlaanderen dat 's nachts sproeien met regen- of putwater wel nog altijd mag. Leidingwater gebruiken, blijft weliswaar uit den boze, zowel overdag als 's nachts.

"We hebben vorige week een aantal maatregelen opgelegd. Die hanteren we tot nieuw overleg met de crisiscel", aldus waarnemend Vandeputte. "Deze week komt de crisiscel bijeen en dan zal er beslist worden of het maatregelenpakket uitgebreid wordt."

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!