Vrijwilligers ruimen vuile plekjes op in Kortrijk

De groep vrijwilligers van zondag. © TV
Redactie KW

Onder de naam ‘Kortrijk Kraaknet’ organiseert de stad Kortrijk elke derde zondag van de maand een opruimactie met vrijwilligers. Elke maand nemen ze een andere buurt onder handen. Er daagden ruim 50 vrijwilligers op.

De eerste opruimactie had plaats in de Sint-Jansbuurt en het Plein. “Samen met een aantal Kortrijkzanen willen we zelf de handen uit de mouwen steken om enkele vuile plekjes in Kortrijk op te ruimen“, duidt Natacha Jaumain van de stad Kortrijk. “Dat is best leuk. Je zorgt niet enkel voor de properheid van een buurt, maar je leert ook mensen kennen. Een babbeltje komt dan vanzelf. Zo creëer je nieuwe contacten en je leert ook andere wijken kennen”, zegt Miet van de Sint-Janswijk.

“Het is ook gymnastiek met een lange wandeling en intussen voortdurend bukken. Zo’n actie werkt ook stimulerend voor de kinderen die op die manier met de natuur en netheid leren omgaan. Voor ons is een milieubewuste manier van leven een totaalplaatje.”

Voor ons is een milieubewuste manier van leven een totaalplaatje

Salvatore doet dit al geruime tijd. “Tijdens mijn dagelijkse wandelingen met mijn hond Gamin raap ik vuil op en deponeer ik dat netjes in de vuilnisbak. De flesjes neem ik mee naar huis, want je kan er statiegeld voor krijgen. Ik steek de opbrengst daarvan in een potje: dat is voor de steun van een kindje in Nepal”, vertelt Salvatore, die zelf milieubewust leeft. “Ik vraag me soms af wat mensen bezielt om alles zomaar op straat te gooien. Ik durf hen daar wel eens een vriendelijke opmerking over geven.”

Het opgehaalde vuil was aanzienlijk.
Het opgehaalde vuil was aanzienlijk.© TV

Het opgehaalde vuil was aanzienlijk: ruim 20 zakken, gaande van blikjes tot pampers. “In de Veldstraat en aansluitende straten lag er veel vuil. We hopen met onze acties de mentaliteit bij de bevolking te veranderen“, aldus Nathalie. De komende acties zijn gepland in Overleie en de Drie Hofsteden. Fluohesjes en een container worden door de stad voorzien.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier