Vredesbospad in Praatbos in Vladslo maakt indruk

De wandeling doet nadenken en geeft een gevoel van rust. © ACK
Redactie KW

Zondagmiddag werd in het Praatbos in Vladslo het vredesbospad ingewandeld.

Het verhaal begint toen destijds in Brugge de bomen in het Lappersfortbos dreigden te sneuvelen en heel wat dichters uit heel Vlaanderen de bezetters van het bos steunden. Toen de strijd gestreden was, penden de dichters samen een Hugo Clauspad bijeen. De toenmalige boswachter van het Lappersfortbos was toen ook boswachter in het Praatbos en vroeg om ook daar gedichten te plaatsen.

Tien Nederlandstalige gedichten werden in het pad doorheen het bos geplaatst. In 2014 werd dit pad voor het eerst ingewandeld. “Omdat vrede een wereldwijd begrip is en omdat de nabijgelegen Duitse militaire begraafplaats druk bezocht wordt door Duitsers en Engelsen werd besloten om de gedichten te vertalen in deze talen”, speechte Luc Vanneste van de Lappersfort Poets Society. “Vrede is immers een universele taal, net zoals ook de bossen universeel zijn en vertellen over zusterschap en mededogen, uitnodigen om tot rust te komen en vragen om respect voor mens en dier, voor de natuur in zijn geheel en voor ieder mens.”

Rustplaats voor soldaten

Langs het pad zijn 10 gedichten geplaatst die in drie talen te lezen zijn en zo voor praktisch iedereen toegankelijk zijn. Gedichten die vertellen over de nood aan vrede, over het belang van bossen en bomen, over respect. “Bossen zijn als egels, waarbij we de bomen kunnen vergelijken met de stekels die bedreigers verjagen”, speechte schepen Kurt Vanlerberghe. “100 jaar geleden was dit bos sterk gehavend, maar diende het toch als rustplaats voor de soldaten die 10 km verder aan het front streden. Het bos biedt bescherming voor wie vlucht, biedt rust en ademruimte.”

Op pad met boswachter

Namens Stad Diksmuide bood schepen Vanlerberghe de aanwezige dichters een boek aan over Alphonse Jacques de Dixmude. Boswachter Koen Maertens nam de groep op sleeptouw langs het pad. In stilte werd genoten van het bos, de natuur en van de gedichten die door de aanwezige dichters, Joris Denoo, Frederik Lucien De Laere en Hedwig Speliers, werden voorgedragen. Een heel sfeervol en aangename wandeling eindigde aan het ‘Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kolwitz.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier