Visie in de maak voor opwaardering Heulebeek

Op zondag 12 november werd een inspraakmoment gehouden. De Heulenaars waren welkom om suggesties te geven over de toekomst van de Heulebeek. © KDS
Redactie KW

De ruimere omgeving van de Heulebeek krijgt een opwaardering. De stad Kortrijk heeft een ontwerpbureau aangesteld om een visie op te maken voor de toekomst van de Heulebeek. Die wordt in het voorjaar van 2018 aan de Heulenaars voorgesteld.

De stad Kortrijk stelde onlangs ontwerpbureau Maatontwerpers in samenwerking met Antea Group aan om een toekomstplan op te maken voor de omgeving rond de Heulebeek. Het gaat over de winterbedding van de Heulebeek en de fietsdoorsteek N50C. Daarnaast is ook het bureau Monument in ontwikkeling bezig met de opmaak van een beheersplan voor het beschermd dorpsgezicht rond Preetjes Molen. Op zondag 12 november werd daarom een inspraakmoment gehouden. De Heulenaars waren welkom om suggesties te geven over de toekomst van de Heulebeek. Die worden nu meegenomen in de verdere uitwerking van het plan.

Groene fietsverbinding

Het project Heulebeek wordt opgedeeld in drie fases. “We starten nu met deelgebied 1 achter de Emiel Hullebroecklaan”, zegt schepen Bert Herrewyn (S.PA). “Die omvat voornamelijk de winterbedding van de Heulebeek waar werk zal worden gemaakt van speelnatuur, opwaarderen van natuurwaarden, aanleg van paden… Ook de ontsluiting van de wijk op de nieuwe functionele fietsverbinding van de N50C wordt nu al bekeken.”

Voor de aanleg van die N50C (tweede fase) moeten wel nog enkele belangrijke knopen worden doorgehakt. “We herbekijken ook de Hoge Dreef, die een heikel punt is voor fietsers. Ofwel kiezen we voor de volledige heraanleg van de Hoge Dreef ofwel richten we de fietsverbinding in langs de trage wegen. Om dat mogelijk te maken, moet er nog rond de tafel gezeten worden met de eigenaars van de gronden. Rond de Heulebeek hebben we quasi alle gronden verworven, langs het tracé voor de N50C niet. We hopen snel tot een overeenkomst te komen“, meent de schepen.

Budget en timing

In het voorjaar wordt een de visie voor de eerste fase van het project aan de Heulenaars voorgesteld. “Het globale plan, met alle opmerkingen en suggesties die we nu kennen, zal in het voorjaar klaar zijn“, aldus de schepen. Het is de bedoeling om de eerste fase van het project te realiseren eind 2018 of begin 2019. Er is in een budget van 400.000 euro voorzien. Voor de doortrekking van de N50C is het budget geraamd op 1,59 miljoen euro. (nvh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier