VIDEO – Meer dan 500 leerlingen houden mars voor klimaat in Kortrijk

© AN
Redactie KW

Onder massale persbelangstelling wandelden donderdagvoormiddag ongeveer 550 leerlingen van Athena Pottelberg door de Kortrijkse straten. Ze spijbelden om aandacht te vragen voor een beter milieu. Ze hielden halt aan de verlaagde Leieboorden waar enkele leerlingen en leden van het schepencollege een speech gaven.

Met hun spijbelactie gaven de leerlingen gehoor aan de oproep van Anuna (17), leerlinge humane wetenschappen, en Kyra (19), studente vastgoed die vandaag protesteren in Brussel vlak bij het parlement om meer aandacht te vragen voor het klimaat. Hun bedoeling is om hun actie iedere donderdag te herhalen.

Grote zorgen

Om 10u30 vertrokken de leerlingen in Kortrijk vanop hun campus aan de Pottelberg. Ze wandelden tot aan het stadhuis om daar enkele schepenen op te pikken. Onder andere Ruth Vandenberghe, schepen van Nette Stad, Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Philippe De Coene, schepen van Sociale Zaken en uiteraard burgemeester Vincent Van Quickenborne zelf waren aanwezig. Gezamenlijk ging het richting verlaagde Leieboorden. De mars veroorzaakte aan het stadhuis wel een kortstondige verkeershinder.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=vJ2iAVjtKis

De leerlingen werden vertegenwoordigd door Amber Roelstraete (16) uit Gullegem en Ode Carron (15), uit Zwevegem. Amber benadrukte in haar speech dat ze geen klein kind meer is en dat ze zich grote zorgen maakt over het klimaat. “Ik schreef mijn speech zelf, met een beetje hulp van mijn leerkracht Nederlands“, vertelt ze. “Ik was wel nerveus om die te brengen voor zoveel mensen, maar de boodschap is belangrijk. Zelf probeer ik vooral kleine dingen te doen voor het klimaat. Zoals zoveel mogelijk fietsen, een herbruikbare brooddoos en drinkbus gebruiken en zo weinig mogelijk printen op papier. Alle beetjes helpen.”

Verandering

Ook Ode sprak klare taal. “Zowat alle wetenschappers zijn het erover eens dat er verandering moet komen. Verandering die de politici teweeg kunnen brengen. En toch blijven we onze wereld en onze levens op het spel zetten.” Tot slot mochten burgemeester Van Quickenborne en schepen Bert Herrewyn aan de leerlingen uitleggen wat zij proberen te doen voor het klimaat.

VIDEO - Meer dan 500 leerlingen houden mars voor klimaat in Kortrijk
© AN

Dat werd vooral een oplijsting van hun beleidsplan. Zo wees Van Quickenborne op de mooie verlaagde Leieboorden en maakte hij nog even reclame voor De Grote Bevraging, het project waarbij Kortrijkzanen hun mening mogen geven over heikele punten in de stad. Zijn idee om het protest elke donderdag te herhalen, en dus elke week te spijbelen werd op oorverdovend applaus onthaald.

Overweldigd

Ook schepen van klimaat Bert Herrewyn stipte een aantal punten uit het beleidsplan aan. Zoals het idee om 5.000 Kortrijkse daken te isoleren tegen 2024 en de 200 extra hectare bos die er de komende 6 jaar moeten bijkomen. Zijn idee om wekelijks een dag vegetarisch te eten werd door de leerlingen dan weer maar lauw onthaald. Toch waren Ode en Amber tevreden. “We wisten eigenlijk niet dat er in Kortrijk al zoveel gedaan wordt voor het milieu”, vertellen ze. “We zijn dus wel blij met de antwoorden van de politici.” Of ze hun actie ook wekelijks gaan herhalen weten ze nog niet. “Het is allemaal heel snel gegaan, we zijn een klein beetje overweldigd. We gaan dat nu dus even los laten en morgen bekijken hoe het nu verder moet.”

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier