Verschillende maatregelen moeten ecosysteem Leopoldkanaal beschermen

Door het verhoogde zoutgehalte is er opnieuw een groot aantal vissen gestorven in het Leopoldkanaal. © GF
Redactie KW

De Vlaamse Waterweg nv neemt verschillende maatregelen om het zoutgehalte in het Leopoldkanaal zo snel mogelijk te verlagen. Door een defect aan een van de uitwateringsschuiven in Heist is er afgelopen weekend een grote hoeveelheid zeewater in het Leopoldkanaal gelekt.

In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 augustus is er door een defect aan een van de uitwateringsschuiven, een grote hoeveelheid zeewater in het Leopoldkanaal gelekt. Dat defect is ondertussen hersteld, maar het zoutgehalte in het kanaal blijft hoog. De Vlaamse waterwegbeheerder overlegde dinsdag samen met het bestuur van de Oostkustpolder en alle belanghebbenden om de situatie en de mogelijke maatregelen te bespreken.

Er worden dan ook verschillende maatregelen genemen. Door het verhoogde zoutgehalte is er opnieuw een groot aantal vissen gestorven in het Leopoldkanaal. Deze dode vissen worden zo snel mogelijk opgeruimd. Naast het ruimen van de dode vissen, wordt een technische ingreep uitgewerkt om zoet water van het Afleidingskanaal van de Leie over te hevelen naar het Leopoldkanaal ter hoogte van Strobrugge, in Maldegem. De Vlaamse Waterweg nv werkt samen met experten in waterkwaliteit, hydrologie, visbestand… om verder een optimale strategie te bepalen voor het verlagen van het zoutgehalte in het kanaalwater.

Oorzaak defect aan uitwateringsschuif in Heist

De uitwateringsschuiven zorgen ervoor dat, bij laagtij, het kanaalwater wordt afgevoerd naar de zee. Door een kortsluiting in een smeerpomp is de aandrijving van een van de uitwateringsschuiven uitgevallen. Hierdoor is de schuif blijven openstaan en is er zeewater gelekt in het Leopoldkanaal. De smeerpomp is vervangen en de goede automatische werking is getest. Op het terrein zelf wordt de werking verder opgevolgd bij de verschillende lozingsmomenten van het kanaal.

Daarnaast wordt er eveneens onderzocht hoe de installatie technisch geoptimaliseerd kan worden om problemen in de toekomst te vermijden en om de opvolging van de goede werking van de uitwateringsschuiven te verbeteren.

Opgelet met capteren van kanaalwater

Aangezien het water van het Leopoldkanaal, de Damse Vaart en het Afleidingskanaal van de Leie zouter is dan normaal, roept De Vlaamse Waterweg nv op om voorzichtig om te springen met het water. Dat geldt ook voor het water van de zijwaterlopen die uitmonden in deze kanalen. Door het hoge zoutgehalte kan het water schadelijk zijn voor dieren en gewassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier