Veldegemse Halfuurdreef verliest haar groene charme

De vernieuwde Halfuurdreef; hieronder een foto van hoe die er vroeger uitzag. © HV
Redactie KW

Heel wat bewoners langs de Halfuurdreef plaatsten overtuigd hun handtekening op een recente petitie om hun ongenoegen te uiten. Ze vragen de gemeente Zedelgem om hun laan “terug te herstellen in haar oorspronkelijke schoonheid als dreef, door het heraanplanten van evenveel linden als er werden gerooid.”

In de lente van 2015 kwam een terechte vraag van een aantal bewoners om de onveilige voetpaden in de Halfuurdreef te herstellen. Deze waren smal en werden op heel wat plaatsen omhoog gestoken door de wortels van de lindebomen. In de verkeerscommissie werd het advies gegeven om niet enkel te herstellen maar meteen over te gaan tot grondige renovatie van de Halfuurdreef gezien de nieuwe verkaveling. Bovendien kon de watermaatschappij gelijktijdig het verouderde buizensysteem van de waterleiding vernieuwen.

Binnen de verkeerscommissie kwam als advies het compromis uit de bus om brede voetpaden aan te leggen, in combinatie met parkeerstroken die op regelmatige basis onderbroken worden met een diepwortelende boomsoort. De combinatie van parkeerstroken en een aantal bomen heeft bovendien een snelheidsremmend effect op het verkeer. Jammer genoeg werd in dat plan het aantal bomen teruggeschroefd van 146 naar een 40-tal amberbomen. Toen in het voorbije najaar de start werd gegeven aan de heraanleg van de Halfuurdreef. Bewoners stellen vast dat de schoonheid en eigenheid van hun dreef niet meer hetzelfde zal zijn. Ze vrezen dat het fors aantal minder bomen een negatieve impact zal hebben op de gezonde leefomgeving.

Zo zag de Halfuurdreef er voorheen uit.
Zo zag de Halfuurdreef er voorheen uit.© HV

Groen-fractieleidster Martine De Meester vraagt om de plannen te wijzigen en het vroeger aantal bomen opnieuw aan te planten. “Door de klimaatverandering hebben we meer dan ooit bomen nodig om onze leefomgeving gezond te houden. Ze zorgen voor het luchtzuiverend effect, afkoeling bij hitte, een windscherm bij hevige wind en een plaats voor kleine diersoorten die meer en meer verdrongen worden door verstedelijking. Oude bomen zetten veel meer dan jonge bomen koolstofdioxide om in zuurstof. Het terug aanplanten van evenveel bomen als deze die gerooid worden is een minimale opdracht.”

Schepen van Openbare Werken Peter Haesaert is niet meteen gewonnen om de bestaande plannen te wijzigen en de werken die al halfweg gevorderd zijn, stil te leggen: “We moeten de bestede middelen goed inzetten en niet halfweg herbeginnen.” Hij opteert om de nieuwe bomen goed verzorgen en af te wachten wat de combinatie met de parkeerplaatsen oplevert. Het voorstel van Groen om de plannen te herzien, keurde een meerderheid in de gemeenteraad af. “Een goed gemeentebeleid luistert naar de bewoners en houdt rekening met de verzuchtingen van de inwoners. Als blijkt dat die argumenten belangrijk en terecht zijn moet men als beleid de beslissingen durven bijsturen.” Een gemiste kans volgens Martine De Meester van Groen Zedelgem.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier