Vanaf 2025 nog enkel taxi’s zonder CO2-uitstoot in Knokke-Heist

© DM
Redactie KW

Sinds vrijdag 12 april rijdt de eerste elektrische taxi rond in Knokke-Heist.

Taxi Snel, sinds kort actief in de kustgemeente, is het eerste bedrijf dat op de kar gesprongen is van de e-taxi. Een luxe Tesla X van 140.000 euro is het paradepaardje. “De hoge aanschafkost van een e-taxi wordt grotendeels gecompenseerd door de lage gebruikskosten. In combinatie met het hoog rijcomfort en de positieve impact op de luchtkwaliteit zijn de troeven om over te gaan tot de aanschaf van een e-taxi. Onze Tesla heeft een rijbereik van 400 km. Daarnaast is het de taak van de overheid om de e-taxi actief te promoten”, vertelt zaakvoerder Xavier Goossens.

Promoten doet alvast de gemeente Knokke-Heist. Al is er nog werk aan de winkel. Knokke-Heist telt momenteel 33 taxi’s waarvan er nu eentje elektrisch aangedreven wordt. “Ik geloof in de toekomst van elektrisch rijden. Veertig procent van de wagens van de gemeente is al elektrisch. De gemeente wil dat tegen 2025 alle taxibedrijven overschakelen op een wagenpark zónder CO2-uitstoot“, aldus burgemeester Leopold Lippens.

“Momenteel telt onze gemeente als 15 laadpalen met 32 aansluitingen. We investeren in een extra laadstation bij het binnenrijden van Knokke. Vanaf 2025 is het de bedoeling dat er enkel nog taxi’s met minimale CO2-uitstoot rondrijden. Het groot probleem is het rijbereik. Maar er zijn alternatieven met voertuigen die voor de helft op elektriciteit en voor de helft op benzine rijden.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier