Tweede editie Grote Schelpenteldag: welke schelp stoot de kokkel van de troon?

15/03/19 om 07:15 - Bijgewerkt op 14/03/19 om 22:02

Iederéén heeft als kind wel eens schelpjes geraapt op het strand. Dit weekend kan je het gewoon nog eens doen, voor een goede zaak: de wetenschap. De opdracht tijdens de tweede editie van de Grote Schelpenteldag is simpel. Tel en inventariseer 100 schelpen die je vindt aan onze kust. En het belooft alvast de moeite te worden: de carnavalsstorm heeft er voor gezorgd dat er heel wat is aangespoeld.

Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) is de coördinator van de Grote Schelpenteldag. Dat er zo'n teldag komt en geen Zeewierdag of Krabbendag, is volgens hem logisch. "Iedereen die het strand bezoekt, kent schelpen. Elke strandganger koestert herinneringen aan die prachtig gekleurde juweeltjes. Als kind met handjes vol schelpen de mooiste papieren bloemen kopen, bijvoorbeeld. En niemand vindt ze lelijk. Ze horen bij het leven aan zee, want ze zijn ook de meest soortenrijke diergroep aan onze kust. Aan onze kust kan je naar schatting 120 verschillende schelpdieren vinden."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!