Twee open tuinen in Meulebeke vormen een oase van rust

Sofie en Ernest Vanherle in een oase van geur en kleur. © Foto Luc
Redactie KW

‘Open Tuinen’ beleeft dit jaar de 26ste jaargang met maar liefst 189 deelnemers in Vlaanderen. De editie 2018 staat in het teken van ‘Tuinen, een oase van rust’. In de Berengemeente zetten de tuin van Régine Vuylsteke en de tuin van Marie-Jeanne Vanhove en Carlos Strobbe gedurende drie weekends de deuren wagenwijd open.

Wie tuk is op grote tuinen, Engels geïnspireerd, moet zeker de tuin van Régine bezoeken in de Oude Gentstraat 4 in Meulebeke. Deze 5.000 m2 grote tuin is opgedeeld in prachtig uitgewerkte tuinkamers met taxushagen en buxus vormsnoei. De combinatie van sier- en moestuin, met gezellige zithoekjes, openbaart nog een rozenarcade en talrijk begroeide pergola’s. Verder ontdekken we in de tuin een bessenkooi, fruitbomen, een geur- en kruidentuin en kweekserres.

Goede doel

Deze tuin is het levenswerk geweest van mevrouw Régine Vuylsteke. Na haar overlijden in 2013 hebben echtgenoot Ernest Vanherle en dochter Sofie het levenswerk van Régine voortgezet. “Mijn mama heeft met de tuin alle edities van ‘Open Tuinen’ meegemaakt en aan deze inzet wilden we per se een vervolg breien”, zegt dochter Sofie. “Mama Régine beoogde steeds een goed doel: vooral Meulebeekse missionarissen werden geholpen. Nu willen we met de opbrengst van de entreegelden een fiets voor Stan kopen. Stan is het mindervalide zoontje van een goede vriendin, dat een heel speciale fiets van doen heeft.”

De tuin van Régine is te bezoeken op 16, 17, 23, 24 en 30 juni en op 1 juli, telkens van 10 tot 19 uur. De inkom bedraagt 4 euro, drankje inbegrepen. Groepen worden op afspraak ontvangen. Info: 051 48 91 76 en 0497 75 55 27.

Marie-Jeanne Vanhove en Carlos Strobbe in hun rozentuin.
Marie-Jeanne Vanhove en Carlos Strobbe in hun rozentuin.© Foto Luc

Halverwege de Lostraat midden het wijde Marialoopse landschap ontdekken we de 60 are grote tuin van Carlos Strobbe en Marie-Jeanne Vanhove. De lange lindelaan vormt een groene tunnel, waardoor de bezoeker bij het pittoreske woonhuis komt. Bloemen, planten en een kleine waterpartij zorgen daar voor een geurig kleurenpalet. Laat je verwonderen door de boeiende doorkijken en speelse perspectieven die deze tuin biedt.

Afrikaanse lelies

Alles lijkt hier in harmonie en perfect evenwicht, de snoeivormen accentueren zelfs de beelden die in de tuin geïntegreerd zijn en een vast geheel met de natuur vormen. Afrikaanse lelies in pot, Japanse esdoorns, lavendel en een geurende rozentuin nodigen uit tot een bezinnend moment. Achter het woonhuis ontdekken we de kruidentuin, de kweekserre en de weide met geiten, ganzen en kippen. De gestructureerde, kunstzinnige cottagetuin van Carlos en Marie-Jeanne is een bezoek meer dan waard. Tezelfdertijd wordt de bezoeker ook onthaald op een boeiende tentoonstelling schilderijen van de dame des huizes.

Deze tuin is te bezoeken op 9, 10, 16, 17, 23 en 24 juni, telkens van 10 tot 18.30 uur. De inkom bedraagt 4 euro, glas wijn of fruitsap inbegrepen. Groepen worden op afspraak ontvangen. Info: 051 48 95 15.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier