Torhoutenaar Glenn Vanderbeke exposeert zijn ‘klik’ met de natuur

Glenn Vanderbeke, hier in het bos, doet graag aan landschapsfotografie. Het resultaat is straks in het cc te zien. © Glenn Vanderbeke
Johan Sabbe

Wijnendalenaar Glenn Vanderbeke heeft iets met bomen. Ze oefenen een grote aantrekkingskracht op hem uit, net als mooie landschappen. Dan kan hij niet aan de verleiding weerstaan om ze te fotograferen. Het resultaat van die ‘klik’ tussen hem en de natuur is een maand lang in het cc de Brouckere te zien.

De tentoonstelling met de foto’s van Glenn, de eerste in zijn eigen stad, loopt van vrijdag 8 maart tot en met zaterdag 6 april in het cultuurcentrum. De toegang is gratis. De vernissage heeft op zaterdag 9 maart om 17 uur plaats. Met Wijnendale als uitvalbasis, waar hij in de Baarsstraat woont, reist Glenn (29) het hele land door om landschappen te fotograferen.

“Pas toen ik 20 was, nam ik voor het eerst een spiegelreflexcamera in mijn handen”, zegt hij. “Niet lang daarna evolueerde fotograferen naar een obsessie. Als liefhebber van de natuur en alles wat outdoor is, focus ik me vooral op de schoonheid van landschappen. Bomen vormen de rode draad in mijn beelden, maar ook de eenzaamheid, of net de drukte, intrigeert me. Ik heb op Instagram de reeks #yesthisisalsobelgium gelanceerd in een poging om de schoonheid en de diversiteit van België met mijn volgers te delen.”

Mooiste bomenfoto’s

Glenn heeft een fulltime baan als bewakingsagent en is daarnaast in bijberoep als fotograaf aan de slag. “Hoe vaak ik bezig ben met fotografie? Altijd! Voor mij is fotografie meer dan op een knopje duwen. Zelfs als ik niet actief foto’s maak, ben ik bezig met observeren. Ik kijk hoe het licht in een bepaalde scène valt en hoe ik dat precies in beeld zou brengen. Ik hou er enorm van om buiten te zijn. Om te genieten van de stilte en het landschap om me heen. In dat opzicht heeft fotografie als het ware een therapeutisch effect op mij. Zelfs al kom ik met maar één goede foto van een uitstap thuis, dan nog ben ik content.”

“Mijn vader is vliegtuigspotter. Van zodra hij een vliegtuig hoort, werpt hij een blik omhoog om te zien welk toestel het is. Welnu, ik heb hetzelfde met bomen. En eigenlijk ook met wolken. En bovenal met licht. Voor de tentoonstelling in het cc de Brouckere heb ik enkele van mijn mooiste bomenfoto’s bijeengebracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier