Tel samen plant- en diersoorten: 1.000-soortendag in Tielt, Ruiselede en Wingene

De betrokken instanties stelden het initiatief voor in het Disveld in Doomkerke, dat ongetwijfeld een belangrijke rol zal spelen in de tellingen. © TVW
Redactie KW

Tielt, Ruiselede en Wingene maken zich op voor de 1.000-soortendag. Tijdens dat evenement, gehouden van zaterdag 29 juni 12 uur tot zondag 30 juni 12 uur wensen vrijwilligers zo veel mogelijk plant- en diersoorten te tellen en identificeren. Er zijn ook zes publieksactiviteiten gepland die gratis toegankelijk zijn.

De 1.000-soortendag is een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen, het Stad-Land-schap ‘t West-Vlaamse hart, de gemeenten Ruiselede, Tielt en Wingene, de Gezinsbond Tielt en Natuurpunt De Torenvalk. Het initiatief vond in 2017 plaats in Pittem en Meulebeke en vorig jaar waren Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke aan de beurt. “Het doel van de dag is zoveel mogelijk vogels, bloemen, paddenstoelen, bomen, zoogdieren en vissen waar te nemen en te registreren“, zegt Isabel Lemahieu, vrijwilligster van Natuurpunt De Torenvalk. Op elk moment van de dag kan je de tellingen op de voet volgen via de website www.westvlaamsehart.be/1000soortendag.

Niet alleen experten

Kamphuis ‘t Haantje in Doomkerke fungeert dat weekend als uitvalsbasis voor de vele vrijwilligers en experten die de soorten zullen inventariseren. “Maar het is niet alleen een aangelegenheid voor de echte kenners. Mensen die in hun tuin een of ander beestje aantreffen, mogen het in een potje naar ‘t Kamphuis brengen of er een foto van maken en die met een beetje info over de vindlocatie mailen naar isabel.lemahieu@ugent.be“, geeft ze nog mee.

Fietsen en wandelen

Een tweede luik van de 1.000-soortendag wordt gevormd door zes vrij toegankelijke publieksactiviteiten: drie in Tielt, twee in Wingene en een in Ruiselede. Zo start op zaterdag om 14 uur een fietstocht van 25 à 30 kilometer aan de bibliotheek van Wingene. “Enkele begeleiders fietsen mee en af en toe houden we halt om vogels te spotten of voor een verfrissend drankje”, weet milieuschepen Brecht Warnez (CD&V).

Mensen die in hun tuin een of ander beestje aantreffen, mogen het in een potje brengen of er een foto van maken

Om 14.30 uur kan je deelnemen aan een begeleide wandeling doorheen het centrum van Tielt met als uitgangspunt: ‘Er is meer natuur in de stad dan je denkt!’. Start en einde is aan het voormalig koetshuis van Mulle de Terschueren. “Dit is de enige activiteit waarvoor je omwille van praktische redenen moet inschrijven“, benadrukt de Tieltse schepen van Natuur en Openbaar Groen Roos Tack (CD&V). Dat doe je via westvlaamsehart@west-vlaanderen.be of 051 27 55 50.

Nog in Huis Mulle de Terschueren is er diezelfde dag om 17 uur de vertoning van de 85 minuten durende film ‘De wilde stad’. De prent illustreert dat de natuur werkelijk overal is, ook op plekken waar je niet zou verwachten en is geschikt voor zowel jong als iets minder jong. Voor- en nabeschouwen kan je in de gelegenheidsbar van de Gezinsbond Tielt.

Vleermuizen

Op de parking van het opvangcentrum Rode Kruis in de Boskapeldreef in Wingene vertrekt die zaterdag om 21 uur stipt nog een vleermuizenwandeling onder leiding van twee ervaren gidsen. Deelnemers vergeten best hun zaklamp niet.

“Onder begeleiding van een natuurgids verkennen we op zondagmorgen vanaf 9.30 uur, met vertrek vanaf de parking in de Bergstraat, de prachtige omgeving van de Poelberg”, aldus nog schepen Tack. De afsluitende activiteit is het kinderverteltheater De Don van Diversidad, op zondag om 10 uur in het landschapspark Disveld achter de kerk van Doomkerke in de Brandstraat. “De voorstelling is gemaakt op maat van kinderen uit de lagere school, maar het hele gezin is welkom. Bij regenweer wijken we uit naar kamphuis ‘t Haantje”, geeft de Ruiseleedse milieuschepen Marc De Muynck (RKD) nog mee.

De resultaten van de tellingen worden bekendgemaakt op woendagavond 10 juli.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier