Surfclubs strijden om Eneco Clean Beach Cup

21/03/18 om 21:19 - Bijgewerkt om 21:17

Op zondag 25 maart staat de hele kustlijn in teken van de Eneco Clean Beach Cup.

Surfclubs strijden om Eneco Clean Beach Cup

De plastic massaproductie blijft pijlsnel stijgen, van die productie plonst maar liefst tien procent de zee in. De gevolgen blijken vernietigend te zijn voor de mens en het marien milieu. Het plastic doodt zeedieren aan de lopende band en de kunststof verbrokkelt tot minuscule deeltjes. Die microplastics zijn een spons vol vergif en dat vergif belandt uiteindelijk terug op ons bord. 17 Belgische surfclubs en Eneco pleiten op de eerste zondag van de lente voor minder plastic en andere troep door een grote strandschoonmaak.

Volgens Sven Fransen, organisator van de Eneco Clean Beach Cup, drijven maar liefst 150 miljoen plastic tasjes in onze Noordzee. "Er komt elk jaar maar liefst 20.000 ton afval extra bij de rest", vertelt Sven Fransen. "Door onze kust schoon te maken tonen we het grote probleem en willen we consumenten en beleidsmakers wakker schudden. Zonder verandering zal het plastic in zee 30 keer zo erg zijn dan dat nu het geval is binnen amper tien jaar. Betere vuilnisverwerking in de groeilanden en kortweg minder plastic in de rijkere landen kunnen het probleem halveren in dezelfde tijdspanne. Samen gaan we voor dat tweede scenario.

17 surfclubs uit Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge, Wenduine, De Haan, Bredene, Oostende, Westende, Nieuwpoort, Oostduinkerke en De Panne nemen aan de schoonmaakactie deel. De locatie met het grootst aantal opruimers wint de Eenco Clean Beach Cup."

De Eneco Clean Beach Cup wordt ondertussen al voor de 21ste keer wereldwijd georganiseerd door de Surfrider Foundation Europe.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!