De carnvalsstoet in Torhout die zondagmiddag zou plaatsvinden werd alvast afgelast. Er werd tot zondag omstreeks 11 uur nog getwijfeld om de stoet te laten plaatsvinden. In de vroege voormiddag werd er zelfs nog een 'ja' gecommuniceerd, al zouden sowieso de twee hoge reuzen al niet meestappen. Maar kort voor de middag viel dan uiteindelijk toch de 'neen'. De veiligheid van deelnemers en bezoekers kon niet gegarandeerd worden.

De brandweerkorpsen hadden overal handen vol werk met oproepen voor stormschade. Op heel wat plaatsen gingen bomen tegen de vlakte. Zo ook in Kortrijk waar een grote boom afknakte in het Groeningepark. In zijn val beschadigde hij ook aan nevenstaande boom waarvan een aantal grote takken kraakten maar niet naar beneden vielen. Met behulp van de ladderwagen werden deze takken toch naar beneden gehaald.

In de Winkelstraat in Zwevegem waaide eveneens een grote boom om. Deze viel op elektriciteitsdraden, die op hun beurt een elektriciteitspaal deed omvallen. De leidingen werden over enkele tientallen meter beschadigd. De buurt zat dan ook een tijdje zonder elektriciteit eer alles opnieuw hersteld was. Ook wat op wielen stond, kreeg het hard te verduren. Op de Kieberg in Heestert waaide een aanhangwagen met publiciteit om.

In Vichte waaide een groot stuk van de dakbedekking weg van de Sint-Stefanuskerk. De brandweer kon een stuk terug op zijn plaats brengen en beveiligen met zandzakjes. Volgens diaken Jean-Yves Verhaeghe was er gelukkig geen schade binnen in de kerk. In Kortrijk waren er problemen met het dak van het Parkhotel aan het station.

Ook Oostendse carnavalsstoet afgelast

Ook in Oostende werd de carnavalsstoet afgelast. De Grote Carnavalstoet en de Kloeffenworp op het Wapenplein gaan niet door. Ook de optredens van Yves Segers en Hits on Tour in de feesttent op de Groentemarkt zijn afgelast.

Wielerwedstrijd GP Jean-Pierre Monseré ingekort

In overleg met de UCI, de organisatie en enkele vertegenwoordigers van de deelnemende ploegen is beslist de GP Jean-Pierre Monseré van zondag in te korten.

"Om de veiligheid van de renners en volgers te garanderen, is beslist de wedstrijd in te korten. De start in Aalter wordt definitief geannuleerd. Iedereen vertrekt nu naar Roeselare waar we de voorziene zeven plaatselijke ronden, van elk 19,1 km, zullen afwerken. De start zal plaatsvinden om 14.00 uur. We werken dan nog zo'n 133,7 km af. Op voorwaarde dat de weersomstandigheden niet verslechteren", stelt UCI-commissaris Philippe Mariën.

Bomen sneuvelen in Veurne

In Veurne werden de eerste bomen ontworteld. De brandweer moest al uitrijden voor twee schadegevallen.

Ook de klok van de Eernegemse kerk overleefde al dat natuurgeweld niet. Een deel van de klok waaide weg. Gelukkig overleefden de wijzers, tot nu toe, wel de rukwinden.

De helft van de klok van de kerk van Eernegem is verdwenen door hevige wind. © Foto Coghe

Koers in Ichtegem afgelast

In Ichtegem werd beslist De Omloop van de Westhoek af te gelasten omwille van het noodweer.

De koers, Omloop van de Westhoek, van vandaag, zondag 10 maart, wordt na overleg met de burgemeester en UCI wegens de slechte weersomstandigheden afgelast! Graag bericht delen aub.

Geplaatst door Gemeente Ichtegem op Zondag 10 maart 2019

Bomen op de weg in Jabbeke

Gesnoeide bomen kwamen op de weg terecht in Jabbeke. © foto JVM

In Jabbeke kwamen gesnoeide bomen op de N377 terecht. Ook op verschillende werven waaide alles wat niet vastzat weg.

Alles wat niet goed vast zat op werven, waaide weg. © foto JVM

In Tielt knakte een slagboom van een overweg af door de hevige rukwinden. Een trein die op weg was van de Panne naar Deinze kwam daardoor tot stilstand aan het station van Tielt.

In Tielt knakte een slagboom af. © GF

GP Jean-Pierre Monseré definitief afgelast

Kunstwerk in Mariakerke in stukken geblazen

Het groene konijn in Mariakerke, gemaakt in de stijl van de bekende kunstenaar William Sweetlove, is door de stormwind in stukken geblazen.

Het konijn werd door de wind in stukken geblazen. © foto BV

Bomen ontworteld aan Boeveriepoort in Brugge

Aan de Boeveriepoort en de Unesco-rotonde zijn bomen ontworteld. Een kwam op de rijbaan terecht.

Op bevel van burgemeester Dirk De fauw is het, omwille van het hevige stormweer, verboden de bossen en parken op het Brugse grondgebied te betreden. Deze situatie blijft alvast tot morgenochtend maandag 11 maart van kracht. De storm hield ook daar al lelijk huis.

De Zuidzandstraat moest afgesloten worden voor het verkeer. Rondvliegende dakpannen, takken en andere materialen maakten de situatie te gevaarlijk voor voorbijgaand verkeer.

De Zuidzandstraat in Brugge werd afgesloten voor verkeer. © foto JVM

Aan het station in Brugge dreigt het dak van een appartementencomplex los te komen en af te waaien. De buurt wordt momenteel ontruimd. Het volledige station is ontruimd en er is geen treinverkeer meer.

© foto JVM

De brandweer van Zonnebeke werd zondagochtend al opgeroepen voor stormschade in Lange Dreve in Zonnebeke. Daar was een boom in de voortuin van een woning afgekraakt door de hevige wind. De boom smakte net voor de woning neer. In de Oude Ieperstraat in Geluwe kwam een boom op het wegdek te liggen door het stormweer. De boom raakte ook enkele elektriciteitskabels waardoor die los kwamen te zitten. De brandweer kwam ter plaatse om de boom van het wegdek te verwijderen.

Een boom in de voortuin van een woning kraakte af door de hevige wind. De boom smakte net voor de woning neer. © foto BF

In Roeselare waaide een boom om op de parking van het AZ Delta ziekenhuis.

In Roeselare waaide een boom om op de parking van het AZ Delta ziekenhuis. © foto BF

Kusttram rijdt niet meer

De kusttram rijdt zondag sinds 13.00 uur niet meer omwille van de hevige wind. Dat laat de woordvoerster van openbaarvervoermaatschappij De Lijn weten. Op de volledige lijn is de kusttram zondagnamiddag vervangen door pendelbussen.

Storm slaat ook toe in Ichtegem

Ook in Ichtegem heeft de storm lelijk huisgehouden. Een elektriciteitspaal in de Streulestaat staat op omvallen. In de Bruggestraat stortte een muur in.

© Foto Coghe

Bomen vallen als kegels in Oostkamp

In Oostkamp zijn tal van bomen ontworteld door de hevige wind. Ook het verkeersbord met 'Afrit 9' werd uit de grond gerukt. De N50 werd voor alle verkeer afgesloten en een omleiding werd voorzien door de wijk Nieuwehove voor alle verkeer, komende vanuit de richting Oostkamp als uit de richting Ruddervoorde. Ook een woning op deze plaats werd bedolven onder de takken van de bomen. Langs de volledige afstand van deze weg liggen afgerukte takken van bomen en de vele signalisatie borden die er staan voor de aanduiding van de werken in de Proosdijstaart liggen omver gewaaid.

© foto PH

Omvergewaaide boom in Desselgem

De boom viel op een drukgebruikt fiets- en wandelpad tussen de Kasteelstraat en de Georges Coornaertdreef, waar serviceflats De Coorenblomme, ontmoetingscentrum De Coorenaar en de sporthal gelegen zijn.

Isolatie gaat vliegen in Tielt

In de Manestraat in Tielt waaide een hele gevel aan isolatieblokken weg. Enkele buurtbewoners zagen alles gebeuren. Ze zijn erg onder de indruk.

Tiental oproepen in Deerlijk

Ook in Deerlijk was er zondag schade door het stormweer. Een tiental oproepen naar de brandweer. In het Gaverdomein waaide een boom om en viel gedeeltelijk in de wal. Er was schade aan het dak van een pand in de Gaversstraat en een bedrijf op de hoek van de Breestraat en de Nijverheidslaan. Op enkele plaatsen lagen takken, o.m. in de Pikkelstraat, op de rijweg. Ook veel omgewaaide verkeersaanduidingen. Al bij al was er nergens grote schade.