Stadslijst geeft zieke boom in Wervik een gezicht

Wie vanuit de Magdalenastraat komt, ziet deze versiering in de boom. Alvast een blikvanger. Met de groeten van de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project. (EDB-foto MV)
Redactie KW

De bomen aan de achterkant van de Sint-Medarduskerk verdwijnen in november voor de aanleg van het kerkplein omdat ze volgens een boomchirurg ziek zijn. Dat bevestigde burgemeester Youro Casier (SP.A). Op de sociale media is er over die bomen al heel wat te doen geweest. Nu vond er een ludieke actie plaats. In één van die bomen hangt er een gezicht met twee ogen en een mond.

Heel mooi gedaan, maar de vraag is door wie? De stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project versierde de boom dinsdagavond en gebruikte hiervoor een hoogtewerker. “Het is iets leuks en tegen niemand gericht”, aldus lijstduwer Bart Pynket die trouwens in de buurt woont.

“Het is een actie in de stijl van wat we vroeger al deden met Positief Project. Het idee was al een tijdlang aan het broeden. Met de stadslijst willen we meer groen en meer open ruimte. Dat maakt de inwoners gelukkiger en doet de mensen glimlachen. Met onze actie willen we de mensen daarbij doen stilstaan. Iedereen in de buurt houdt van die bomen. Bomen zijn belangrijk in onze stad.”

Onder de boom staat ook een bank, gemaakt uit recuperatiemateriaal. “Bedoeling van die bank is het gevoel te geven van kind te zijn“, zegt gemeenteraadslid Pynket. “We willen een kindvriendelijke stad zijn. Dat er daar een bank staat, is wel tof.”

Te dicht bij elkaar

“De bomen werden een aantal jaren geleden door een boomchirurg onderzocht en bleken ziek te zijn”, aldus de burgemeester. “Wanneer men goed de bomen bekijkt, zal men kunnen vaststellen dat een aantal bomen nooit tot hun recht zijn gekomen. Er zijn onvolledige kruinen en smalle stammen. De bomen werden in het verleden te dicht bij elkaar geplant. In het nieuwe ontwerp worden zowel nieuwe bomen als voldoende groen voorzien.”

Momenteel is de eerste fase in de Sint-Medardusstraat afgewerkt en sedert vorige week donderdag open voor het doorgaand verkeer. Na de herfstvakantie start in november de tweede fase van het archeologisch onderzoek.

Eerder vond zo’n onderzoek al langs de kerk plaats. Vreemd dat men om tijd te winnen dan ook niet terzelfdertijd de achterkant van de monumentale kerk deed. “Maar dan zou de kerk niet toegankelijk zijn geweest”, aldus burgemeester Youro Casier. De kostprijs van de wegen- en rioleringswerken in de kerkomgeving bedraagt 955.000 euro. (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier