Stad Brugge bindt de strijd aan tegen sigarettenpeuken

Redactie KW

De Stad Brugge lanceert samen met de ‘Proper Strand Lopers’ een campagne tegen het achteloos achterlaten van sigarettenpeuken op het openbaar domein. Daarvoor worden onder meer peukenbuidels en specifieke vuilbakken voor peuken ingezet.

Onder de noemer ‘fan van Brugge oltied schoane’ startte de Stad Brugge zo’n twee jaar geleden met gerichte acties om samen met zogenaamde zwerfvuil vrijwilligers de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. “Op lange termijn hopen we we niet alleen het zwerfvuil te verminderen, maar durven we ook te dromen van een grotere bewustwording bij de bevolking“, zegt schepen Pablo Annys (sp.a), die preventieschepen Mathijs Goderis vervangt omdat die vaderschapsverlof opneemt na de geboorte van zijn eerste kindje.

“Dit jaar zetten we in het bijzonder in op ‘de peuk’. Veel rokers gaan er immers achteloos mee om maar ook het weggooien van peuken betekent een vervuiling van de leefomgeving.” De Stad investeert dus extra in logistiek om de peukenvervuiling tegen te gaan. Zoals met de ‘peukenbuidel’, kleine tasjes, die bij manier van spreken in de broekzak passen, en die gericht verdeeld zullen worden onder de rokers.

“Er zullen ook aangepaste vuilnis recipiënten verdeeld worden voor de sigarettenpeuken”, gaat schepen Annys verder. “Die zullen opvallen door een duidelijke signalisatie en zullen bij allerlei evenementen, zoals ook zomerfestivals, ingezet worden.” Om de bevolking te sensibiliseren en om de peukenbuidels te verspreiden maakt de Stad gebruik van gemeenschapswachten maar ook organisatoren van evenementen zullen op het terrein meewerken en de rokers gericht aanspreken.

“Daarnaast werken we ook samen met de Proper Strand Lopers; een burgerinitiatief dat mensen tracht bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek. Deze vrijwilligers zetten zich op verschillende locaties aan de Belgische kust en in het binnenland in om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Zij zullen rokers aanspreken en hen warm aanbevelen om de peukenbuidel te gebruiken”, besluit schepen Pablo Annys. Alle info over het project is te vinden op www.brugge.be/oltiedschoane

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier