Staatssecretaris De Backer onderzoekt mogelijkheid oesterkweek in Noordzee

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er komt een wetenschappelijk onderzoek om te bekijken of oesterkweek in de Noordzee mogelijk is. Die studie komt er op vraag van Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD).

150 jaar geleden waren er overal in de Noordzee riffen van de Europese, platte oester, de zogenaamde oesterbedden. Ze vormden levende riffen waar allerlei soorten zich vestigden en waren een schuilplaats voor vissen en schaaldieren. Maar de oesters werden overbevist in de negentiende eeuw en verdwenen in onze zeeën.

“Onze Noordzee lag ooit vol oesters. We weten dus dat de omstandigheden er ideaal zijn om oesters te kweken. We vermoeden zelfs dat er vandaag nog oesters in de Noordzee liggen. Daarom heb ik gevraagd aan een wetenschappelijk team om te onderzoeken waar er oesters liggen, wat hun bedreigingen zijn en hoe we de oesterkweek in de Noordzee alle kansen kunnen geven”, aldus De Backer. “Op termijn kan de Noordzee een heuse zeeboerderij worden, waar er oesters, mosselen en schelpdieren gekweekt worden.”

Het project wordt gefinancierd door het Milieucompensatiefonds van de windmolenparken. Tegen april zou het wetenschappelijk team zijn rapport klaar moeten hebben. Er lopen al proefprojecten om mosselen te kweken in de Noordzee tussen de windmolenparken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier