Spoorwegbrug in Oostkamp kleurt rood om vleermuizen zo weinig mogelijk te storen

De rode straatverlichting valt op. © GS
Redactie KW

Wie tijdens de nachtelijke uren over de spoorwegbrug in Oostkamp rijdt, is het waarschijnlijk al opgevallen dat de verlichting wel zeer rood kleurt. Een kleur die normaal niet of weinig te zien is langs Vlaamse wegen.

Als je vanuit Oostkamp de Moerbrugsestraat inrijdt en je net voor de gloednieuwe spoorwegbrug komt, gaat de oranje straatverlichting over naar een rode straatverlichting. Eens je de brug over bent zijn het weer oranje ledlichten die de rijweg verlichten. Een telefoontje naar schepen van Milieu Els Roelof leverde heel wat duidelijkheid op.

“In de bouwvergunning was opgelegd dat de openbare verlichting op de brug vleermuisvriendelijk moest zijn door de vleermuizenpopulatie in het naastgelegen natuurreservaat De Warandeputten”, weet de schepen te vertellen.

“Uit verschillende studies blijkt dat het kleurspectrum van de nu aanwezige rode verlichting de beste oplossing is om de vleermuizen zo weinig mogelijk te storen tijdens hun nachtelijke voedselzoektochten. Rood is bovendien een romantische kleur, wat toch een mooi effect heeft op dit kunstwerk.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier