Speelbos en vlonderpad in Torhout verboden voor fietsers

Op het vlonderpad over het bufferbekken mag er niet gefietst worden. © Foto JS
Johan Sabbe

Over het grote bufferbekken bij het nieuwe speelbos Torwoud in Groenhove bevindt er zich een mooi houten vlonderpad. Daar werd de voorbije dagen door enkele waaghalzen met de fiets op gereden. Dat is echter niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk.

Misschien is het bordje met de tekst Uitsluitend voetgangers wat te klein uitgevallen aan de ingang van het speelbos en het bijhorende avontuurlijke terrein. Maar het staat er wél. Het betekent dat het volledige natuurdomein verboden is voor gemotoriseerd verkeer, maar ook voor fietsers. Er komen mountainbiken of cyclocrossen, is dus niet toegestaan. Toch zijn er via de sociale media al foto’s opgedoken van volwassenen en kinderen die met de fiets even het lange vlonderpad kwamen verkennen.

“Dat mag absoluut niet”, aldus schepen van Leefmilieu en Natuur Elsie Desmet. “Het geldende reglement is al even duidelijk als strikt: enkel voetgangers zijn er welkom. Uiteraard eventueel met rolwagens of buggy’s.”

Wie zich toch met de fiets in het speelbos, op de speelheuvel, op het vlonderpad of in de natte zone begeeft, riskeert een boete te krijgen. Op het vlonderpad stappen, is natuurlijk geen probleem, maar er fietsen, is taboe. Zelfs ervaren coureurs kunnen op het houten pad hun evenwicht verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier