Specialisten verwijderen nest Aziatische Hoornaar in Gits

Redactie KW

In de Diksmuide Boterweg in Gits kwam vrijdagavond een team van brandweerlui en specialisten uit Wallonië en Gent een nest Aziatische Hoornaars verwijderen. Het is het 18de nest dit jaar in Vlaanderen.

Vorige week werd het nest ontdekt in de tuin van een huis in de Diksmuide Boterweg in Gits. De eigenaars verwittigden de brandweer die bevestigde dat het om de Aziatische Hoornaar ging. “Op dat moment wordt er in het systeem gezocht naar specialisten die ons kunnen bijstaan met het neutraliseren van het nest”, vertelt Pieter Derveaux van de brandweer. “Nu zijn er experts van de universiteit van Gent en van het Waalse CRAW (Centre de Recherches Agronomiques de Wallonie, red.) bijgekomen. De partners uit Wallonië hadden we hier nodig omdat het nest op grote hoogte hing. Zij leverden het nodige materiaal. Daarnaast leiden deze experts onze brandweermannen op zo dat ze het op termijn alleen aankunnen.”

Karel Schoonvaere was één van de experts die ter plaatse kwam. Hij werkt bij Honeybee Valley, een wetenschappelijk bijenonderzoek dat verbonden is aan de universiteit van Gent. “Het neutraliseren van een nest Aziatische Hoornaars vraagt een gespecialiseerde aanpak”, aldus Karel. “Niet alleen hangen hun nesten vaak op ongelegen of moeilijk te bereiken plaatsen, ze zijn ook een stuk groter dan gewone wespen en kunnen gif spuiten. De brandweerlui die de nesten moeten verdelgen, moeten extra maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen. Hier hebben we het nest één keer ingespoten met poeder om de koningin te doden. Dat zou voldoende moeten zijn.”

Er werd ook onderzocht of de imkers in de buurt geen schade geleden hadden van de aanwezigheid van dit nest. Geen van de imkers maakte melding van een bijenkast die geroofd werd.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier