SP.A wil overkapping van autosnelweg voor gezonde lucht in Kortrijk

Redactie KW

SP.A Kortrijk lanceert vijf voorstellen voor gezonde lucht: een groenbudget voor elke wijk, een dakisolatieplan voor 5.000 woningen, een nieuw circulatieplan voor het centrum en de deelgemeenten, invoering van een lage emissiezone en overkapping van de E17.

SP.A lanceert dit plan naar aanleiding van de installatie in de stad van zes sensoren die permanent de luchtkwaliteit meten. “Sporadische metingen en Vlaamse meetmodellen lieten uitschijnen dat het soms slecht gesteld is met de luchtkwaliteit op bepaalde plekken in de stad. We zetten daarom al jaren in op meer groen in straten en op pleinen, meer natuur, meer fietsgebruik en een nog meer autoluwe binnenstad”, zegt schepen Bert Herrewyn. “Dankzij de sensoren kunnen we nu echt ter plaatse gaan meten en kunnen we gerichter dan ooit de luchtvervuiling aanpakken“, aldus schepen Philippe De Coene.

Een eerste voorstel is een groenbudget voor elke wijk van 50.000 euro. Dit om de vergroening vanstraten en wijken te stimuleren en het draagvlak hiervoor te vergroten. Het gaat over ongeveer 40 wijken in Groot-Kortrijk, die zelf kunnen beslissen hoe ze dit aanpakken. Een tweede voorstel is een dakisolatieplan voor 5.000 woningen. Circa 7.000 woningen of appartementsgebouwen in Kortrijk blijken geen goede dakisolatie te hebben. “We willen niet alleen premies en begeleiding aanbieden, maar ook bij de burger zelf aankloppen met voorstellen over financiering en hulp.” Drie is een voorstel voor een circulatieplan om de stad leefbaar en bereikbaar te houden.”We werken een circulatieplan uit op maat van Kortrijk en deelgemeentes, in samenspraak met de bevolking.” Het gaat ook om meer autoluwe straten en wijken. Wie als bewoners of bezoeker naar de stad komt, zal vlotter binnen en buiten kunnen rijden en zoekverkeer wordt tot een minimum herleid. “Het betekent ook een vlottere doorstroming voor onze bussen.” Het circulatieplan bevat ondermeer de uitbreiding van het winkel- wandelgebied met de Kapittel-, Pieter De Cockelaere- en Begijnhofstraat, het Deken Zegerplein, de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Grote Markt aan de kant van hotel Damier.

Punt vier is een lage emissiezone om de meest vervuilende wagens te weren.Na Antwerpen, Gent, Hasselt, Mechelen, Willebroek en Brussel wil SP.A ook in Kortrijk een lage emissiezone invoeren die de meest vervuilende wagens weert. “Door de oprichting van een stadsdistributiecentrum kunnen we vervuilende vrachtwagens en bestelwagens weren uit stad en deelgemeentes en zoveel mogelijk vervangen door elektrische voertuigen.” Het meest prestigieuze wordt punt 5: Park 17, overkapping van de E17.

“We deden eerder al het voorstel om de E17 te overkappen en op de kap een stadspark aan te planten. Zo willen we onder meer de luchtkwaliteit verbeteren in de dichtbevolkte woonwijken tussen de complexen van Kortrijk Zuid en Kortrijk Oost”, duidt De Coene. “We werkten het voorstel verder uit en verwerkten dit met het nodige cijfermateriaal over verkeersstromen, luchtkwaliteit en geluidshinder in een bewonersbrief. ” Aan het project Park 17 hangt een kostenplaatje van 150 miljoen euro.

(Peter Van Herzeele/GF)