SP.A Harelbeke pleit met zwerfvuilactie voor statiegeld en verbod op plastic zakjes

08/12/17 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:23

SP.A vindt het hoog tijd om statiegeld op blikjes en PET-flessen en het verbod op single use plastic zakjes in te voeren.

SP.A Harelbeke pleit met zwerfvuilactie voor statiegeld en verbod op plastic zakjes

Burgemeester Alain Top en schepen voor milieu Inge Bossuyt © LO

Uit een studie naar de kostprijs en hoeveelheid zwerfvuil blijkt dat de kosten in 2015 in vergelijking met 2013 gestegen zijn van 61,5 miljoen euro naar 103,3 miljoen euro. De gemeenten en afvalintercommunales (de belastingbetalers) nemen 90 procent van de kosten op zich. Uit een Vlaamse studie blijkt dat met het invoeren van statiegeld het zwerfafval met 40 procent kan afnemen wat dus ook een belangrijke zaak is voor de steden en gemeenten in Vlaanderen.

"Heel wat organisaties/verenigingen en lokale besturen zijn het beu dat zij en dus ook de belastingbetalers moeten opdraaien voor de steeds maar stijgende kosten om zwerfvuil op te ruimen, terwijl de Vlaamse overheid blijft talmen om een verbod op plastic zakjes en statiegeld op blikjes en PET-flessen in te voeren", zegt burgemeester Alain Top. Daarom diende Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe deze week twee resoluties in om het gebruik van wegwerpzakjes te verbieden en statiegeld op blikjes en PET-flessen in te voeren.

Verschillende volksvertegenwoordigers en lokale mandatarissen van SP.A organiseerden in hun stad/gemeente in Vlaanderen, op de Internationale dag van Vrijwilligerswerk op 5 december, een opruimactie om deze problematiek die er is voor burgers en de lokale besturen in de kijker te stellen. SP.A Harelbeke nam hier ook aan deel en is nog op zoek naar een aantal mandatarissen en vrijwilligers om deze actie te ondersteunen.

(PVH/LOO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!