Schapen langs Damse Vaart komen zeker terug

Op korte termijn zal er alvast een proefproject met een schapenkudde gelanceerd worden. © iStock
Redactie KW

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en de provincie West-Vlaanderen zorgen met een proefproject op korte termijn voor bermbeheer met schapen.

Vanaf 2016 moet er een structurele inzet zijn van schapen voor de begrazing van de berm langs de Damse Vaart. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) als antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Een tijdje geleden trok Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens samen met zijn collega’s, senator Pol Van Den Driessche en Provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe, aan de alarmbel over het verdwijnen van de alom gekende schapen langs de Damse Vaart. Begin april liet minister Weyts aan Bert Maertens weten dat de schapenbegrazing langs de Damse Vaart misschien toch opnieuw mogelijk wordt, op voorwaarde dat elke partner zijn duit in het zakje doet.

Overleg tussen alle betrokkenen

Op 11 mei vond een overleg plaats tussen alle betrokkenen – waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV, de provincie West-Vlaanderen, het kabinet van de bevoegde gedeputeerde, de stad Damme, de stad Brugge en de gemeente Knokke-Heist – om tot een oplossing te komen.

“Op dit overleg is beslist dat de begrazing door schapen een element wordt van de bermbeheerstudie die in de loop van dit jaar wordt afgerond. Die studie moet, rekening houdend met onder meer de veiligheid van de gebruikers, kostenefficiëntie van het bermbeheer, de botanische waarde van de bermvegetatie en de toeristische en recreatieve meerwaarde, uitwijzen hoe de begrazing door schapen vanaf volgend jaar kan gebeuren”, aldus Bert Maertens.

Aanbesteding voor herder

“W&Z zal alvast het voortouw nemen in de aanbestedingsprocedure van een herder en neemt van de beste offerte de helft van de meerkost ten aanzien van de kostprijs van machinaal maaien ten laste. Op basis van de actueel beschikbare informatie zou de meerkost voor W&Z maximaal 22.500 euro bedragen. De minister rekent daarnaast ook op een meer dan symbolische bijdrage van de stad Damme.”

Waterwegen en Zeekanaal NV en de provincie West-Vlaanderen werken intussen aan een tijdelijk proefproject waarbij al op korte termijn een schapenkudde kan worden ingezet.

(mlt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier